Strandet boreplatform sætter Shell i en kattepine

Shell kæmper med at redde en boreplatform, der er gået på klippegrund i Alaska verdens øjne hviler atter på et olieselskab i knibe.

Shell ved havnen i Randers Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg

De mulige miljømæssige konsekvenser af olieselskabernes boringer i Arktis er atter kommet i fokus, efter at den hollandske oliegigant Shell er løbet ind i problemer i Alaska. En storm i Alaska-bugten resulterede nytårsaften i, at to slæbebåde måtte opgive kontrollen med den mobile boreplatform »Kulluk«. De kappede slæbetovene, og efterfølgende gik platformen på grund på klipperne på den lille ø Sitkalidak.

Et hold bjærgningseksperter har allerede været om bord på platformen, og de konkluderer ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der indtil videre ikke har været udslip fra platformens tanke. Alligevel har grundstødningen i Alaska fanget offentlighedens interesse.

Det skyldes både minderne om den store olieforurening, der ramte Den Mexicanske Golf i forbindelse med ulykken på BP-boreplatformen »Deepwater Horizon« i 2010 og det faktum, at indbyggerne i Alaska i 1989 var vidne til supertankeren »Exxon Valdez’« grundstødning, der resulterede i en voldsom olieforurening i det sarte havmiljø i Alaska.

For Shells vedkommende kommer ulykken desuden på et uheldigt tidspunkt. I december kom Shell nemlig i fokus i forbindelse med, at den amerikanske kystvagt valgte at tilbageholde en anden boreplatform, »Noble Discoverer«, der var hyret til olieefterforskning i Ishavet af Shell.

Den amerikanske kystvagt var bekymret for »Noble Discoverer«s sødygtighed og valgte kortvarigt at tilbageholde fartøjet, indtil den havde undersøgt sagen.

Sjusk med sikkerheden

Shells gentagne problemer med de mobile platforme har fået kritikere af boringerne i Arktis op af stolen. De konkluderer, at olieselskaberne simpelthen ikke gør nok for at undgå ulykker.

»Shell er sejlet fra den ene arktiske ulykke til den anden, og i processen udviser selskabet en rystende uduelighed,« siger miljøorganisationen Greenpeaces talsmand Ben Ayliffe ifølge Reuters og tilføjer:

»Hvis ikke det uberørte miljø i det kolde nord var i risiko for at blive ramt af et olieudslip, så ville sagen være næsten komisk. I stedet for er den nærmere tragisk.«

Boreplatformen »Kulluks« grundstødning risikerer faktisk at sætte en foreløbig stopper for Shells boringer i området. Sikkerhedsprocedurer foreskriver, at selskabet hele tiden skal have en backup-platform i området, så den kan sættes til at bore en aflastningsbrønd, hvis den borende hovedplatform kommer i problemer.

Der er endnu ikke overblik over skaderne på »Kulluk«. Platformen på 28.000 ton har ifølge Shell lastet 541.000 liter diesel og 45.000 liter af andre olieprodukter.

»Kulluk« blev overtaget af Shell i 2005. Platformen var dengang på vej til ophugning, men det hollandske olieselskab har efterfølgende brugt 292 millioner dollar på at reparere og modernisere platformen, skriver Reuters.