Stramninger på vej over for erhvervsdrivende fonde

De erhvervsdrivende fonde er stadig i myndighedernes søgelys, selvom de var gledet ud af et lovudkast, som økonomi- og erhvervsministeriet for to uger siden sendte til høring hos berørte interesseorganisationer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overfor Nyhedsbrev for Bestyrelser indikerer økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen nu, at myndighederne ikke har droppet fokus på de erhvervsdrivende fonde, men blot skudt bolden til hjørne.

I regeringens lovprogram fra sidste efterår fremgik det ellers meget klart, at den nye lovgivning, som især ville være møntet mod de kritiserede sparekassefonde, også ville omfatte regulering for generelle erhvervsdrivende fonde, herunder om uafhængighed, valg til og åremålsgrænser for sæde i fondsbestyrelser.

Mere udredning

”I lovprogrammet lagde vi op til overvejelser om præciseringer vedrørende erhvervsdrivende fonde. Men der er på nuværende tidspunkt ikke tilstrækkelig viden om behovet for at lovgive yderligere. Man skal huske på, at der er utrolig mange forskellige fonde – med meget forskellige formål. Samtidig har fondene stor betydning for dansk erhvervsliv. Derfor er der behov for en nærmere gennemgang af dem til belysning af deres forskellighed og eventuelle udfordringer,” siger Brian Mikkelsen.

Videre siger han, at ”det er min forventning, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen som led i deres tilsyn med de erhvervsdrivende fonde vil tilvejebringe den tilstrækkelige viden om fondene, herunder ikke mindst om behovet for eventuel yderligere lovgivning på området eller andre initiativer – f.eks. i form af anbefalinger eller lignende.”

Lobbyarbejde fra store fonde

Nyhedsbrev for Bestyrelser kunne i den seneste udgave berette, at der faktisk forelå et internt lovudkast, som også omfattede erhvervsdrivende fonde. Men det fik lobbyisterne fra en række store fonde på banen, og fik ministeriet til at tage den del ud af lovudkastet.

Eksempelvis har adm. direktør Tommy Petersen fra Augustinus Fonden tidligere udtalt i Nyhedsbrev for Bestyrelser, at han finder regulering af de erhvervsdrivende fondes bestyrelser uhensigtsmæssig. ”Politikerne bør holde sig langt væk fra at lovgive om de erhvervsdrivende fonde. Det ville være meget indgribende, hvis man lovgav om bestyrelsernes sammensætning, da der jo er tale om private virksomheder. Vi ville ikke have noget problem, hvis der blev udarbejdet anbefalinger om god selskabsledelse, ligesom det er sket for de børsnoterede selskaber.”

Frivillige anbefalinger

Meget tyder nu på, at der i stedet for lovgivning kan blive tale om frivillige anbefalinger. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har i flere år påpeget, at den gode selskabsledelse i de erhvervsdrivende fonde halter stadig længere bagefter udviklingen i det øvrige erhvervsliv. Ikke mindst fordi de erhvervsdrivende fonde i realiteten ikke har ejere, der kan holde fondsbestyrelserne i ørene, mangler der nogen, fondsbestyrelserne skal stå til ansvar overfor. Anbefalinger vil kunne lukke en del af dette hul, lyder vurderingen.

Modtag to numre gratis af Nyhedsbrev for Bestyrelser