Stramme grønlandske krav efter BP-kastastrofe

Grønland stiller højere krav over for olieselskaberne ved offshore boringer, end USA gjorde over for BP i Den Mexicanske Golf.

Foto: GREENPEACE / WILL ROSE / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Grønland har lært af BPs oliekatastrofe. Oven på ulykken med boreplatformen Deepwater Horizon, som sølede Den Mexicanske Golf til med olie, har de grønlandske myndigheder i licensforhandlingerne med olieselskaberne understreget, at selskaberne skal opfylde ekstraordinært skrappe krav til sikkerheden og erstatninger ved eventuelle olieudslip i forbindelse med efterforskningsboringer i det sårbare grønlandske havmiljø.

»Når vi i hver enkelt sag giver tilladelse til at lave boringer, skal hvert konsortium have en samlet garantikapital på ti milliarder dollar. De garantier skulle Cairn også stille med, da de borede offshore i sommer ud for Disko i Vestgrønland,« siger direktør Jørgen Skov Nielsen fra Råstofdirektoratet. 

Store velpolstrede aktører som multinationale ExxonMobil og Shell vil altid have egenkapital nok til at dække mindst ti milliarder dollar til erstatninger i forbindelse med oprydning ved udslip. Mindre selskaber som Cairn kan være nødt til at tegne en solid forsikring for at dække sig ind.

»Det er helt klart, at det beløb, BP i første omgang havde stillet over for USAs myndigheder til sikkerhed i forbindelse med boringerne i Den Mexicanske Golf, var lavere, end den garantisum og de krav, vi stiller i Grønland. Vi vil gerne have betingelserne aftalt på forhånd for at få klare linjer,« siger direktør Jørgen Skov Nielsen.

Reelt har olieselskaberne ubegrænset ansvar, hvis de volder skader på f.eks. havmiljøet, kysterne og fiskeriet for mere end de ti mil­liarder dollar. Men det vil være op til forhandling mellem myndigheder og selskaber.

Grønlands krav til olieselskaberne til beredskab og udstyr, der skal forhindre ulykker og katastrofer i forbindelse med boringer, samt krav til oprydning efter eventuelt olieudslip eller katastrofe, er blandt verdens højeste, mener direktør Jørgen Skov Nielsen. bso@berlingske.dk