Straarups udløbsdato nærmer sig

Manden, der mere end nogen anden har tegnet dansk bankvæsen de sidste næsten 14 år, når sandsynligvis ikke at få et comeback oven på krisen.

Danske Banks ordførende direktør Peter Straarup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nærmest trodsigt rolige stemme, som lyder fra talerstolen, står i skarp kontrast til de dystre resultater i slideshowet, da Danske Bank i februar 2009 fremlægger det første af en række af katastrofale regnskaber.

Scenen er Kuppelsalen i Danske Banks københavnske hovedkvarter. Marmorsøjler, blankpoleret gulv og overdådig stuk fortæller sin egen historie om Landmandsbankens triumf og om opturen i Danmarks største bank, men det virker nærmest upassende på dagen, hvor topchef Peter Straarup i sit sædvanligvis fnugfrie jakkesæt er i gang med at se en brat og voldsom nedtur i øjnene.


2008 er med Straarups egne ord et forfærdeligt modvindsår for Danske Bank. Men hvis de nye tider går Peter Straarup på, lader han ikke frustrationen komme til udtryk i afmagtsvrede udbrud. Tværtimod er han udadtil en magtdemonstration af ro, selv om munden virker en smule strammere snerpet til, og furen i panden ser dybere ud. Danmarks usårlige bankkonge er væltet af tronen, og regnskabstallene viser et regulært blødende sår – et underskud på 5, 9 milliarder kr. i sidste kvartal af 2008. Det samme gør de uheldige trecifrede millionkreditter, som Danske Bank har givet til storsvindleren Stein Bagger. Slagene til Straarup i medierne er hårde, og også aktionærerne har svært ved at acceptere kursdykket, som ikke vil bremses og indtil da har sendt aktien ned til omkring en flad halvtredser. Det var på den tid, en lang karrieres medvind vendte, og det skulle blive værre, før det blev bedre. I omverdenens øjne har Straarup endnu ikke lavet et egentlig comeback og taget kronen tilbage. Nu når han det nok aldrig, for inden for den nærmeste fremtid abdicerer han og forlader jobbet som en af landets mest respekterede og samtidig mest udskældte topledere. Tilbage står spørgsmålet: Vil han blive huske som en succes eller en fiasko? Læs mere i Berlingske Business Søndag