Straarup: Vi står stærkere end andre europæiske banker

Danske Bank føler sig godt rustet og klar til at imødegå finanssektorens forandringer.

Danske Banks ordførende direktør Peter Straarup mener efter regnskabsaflæggelsen for årets første tre måneder, at 2010 bliver 'et udfordrende år for den finansielle sektor'. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det siger administrerende direktør Peter Straarup på Danske Banks telekonference oven på selskabets første kvartalsrapport.

- Danske Bank er godt forberedt på de finansielle forandringer, og vi står stærkere end andre europæiske banker. Derfor er vi også aktive omkring at hjælpe til med at fastlægge de nye regler og bidrage med vores mening, siger Peter Straarup.

Det vigtigste er at have fokus på, hvordan finanssektoren kan tilpasse sig de nye regler, påpeger Danske Bank-direktøren.

- Det vil fortsat være en kompliceret politisk proces at finde frem til et mere robust finansielt system. Men det er meget afgørende, at det bliver godt implementeret. For ellers vil det få en negativ effekt på forbedringen af økonomien, siger Danske Bank-direktøren.

Græsk uroMed hensyn til konsekvenserne af den verserende uro om den græske statsøkonomi, så mener Peter Straarup, at problemerne afhjulpet på den korte bane af EU og IMF's redningspakke.

- Det er åbenbart, at den græske krise er bekymrende. Og hvis det er således, at den kommer ud af kontrol, og der eventuelt opstår moratorie-ordning (en form for tvangsakkord, red.), så kan den have meget negativ indflydelse på den europæiske banksektor. Men også på euroområdet, siger Peter Straarup til RB-Børsen og fortsætter:

- Det ville skabe en masse uro - også måske den nervøsitet og mistillid, der får markederne til at fungere dårligere. Så det er ret vigtigt, at Grækenland er blevet reddet, hvis man kan bruge det udtryk. Nu ser det i hvert fald ud til, at der er indgået en aftale, som på den korte sigt medfører, at de kan betale deres udestående, lyder det fra bankdirektøren.

Indirekte påvirkningHan fastslår i samme forbindelse, at et udelukkende er indirekte, at en græsk statsbankerot ville ramme Danske Bank.

- Danske Bank er stort set ikke eksponeret i Grækenland, så det er ikke noget, der har nogen direkte effekt på vores resultat. Men der er tyske og franske banker med meget store udestående i græske statsobligationer. Derudover så ville den psykologiske effekt af, at et euroland ikke kan imødegå sine forpligtelser, det vil også give nogle rystelser, siger Peter Straarup.

Usikkerheden internt mellem de europæiske banker ved en eventuel konkurs vil også være påvirket af, at sektorens aktører ikke vil have vished for, hvor hårdt de andre bliver ramt.

- Ikke på enkeltniveau. Men Basel-komitéen kan for eksempel fortælle dig, at der ligger for 75 mia. kr. græske statspapirer i Frankrig, og jeg tror, det er 53 mia. kr. i tyske banker. Så man ved i overordnede termer, hvor det gør ondt henne. Men du kan ikke se det udefra på individuelt bankniveau. Men altså beløb af den størrelse ville da påvirke sektoren, siger Peter Straarup.