Straarup: Vi bærer en del af ansvaret

Bankerne bærer deres del af skylden for, at den økonomiske krise løb løbsk og kom ud af kontrol. Det står Peter Straarup ved efter kritik fra Thorning.

Danske Banks direktør Peter Straarup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansrådets nye førstemand, Danske Banks ordførende direktør Peter Straarup, tager gerne noget af ansvaret for krisen på sig.

Dermed imødekommer han også den kraftige kritik, som Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt mandag retter mod banksektoren i en kronik i Berlingske Tidende.

Her fremhæver hun netop Peter Straarup, der i et interview fra 11. november, udtalte således om bankernes rolle i den finansielle krise:

"Vi har intet ansvar for den finansielle krise. Heller ikke Nationalbanken eller andre forudså, hvad der ville ske. Du kan ikke tillægge Danske Bank et ansvar for, at vi skulle have set noget, som ingen andre så," sagde Peter Straarup dengang.

Den udtalelse får Helle Thorning-Schmidt til at anklage bankerne for manglende erkendelse af deres medansvar og mangel på ydmyghed over for samfundet, der med to bankpakker har været med til at redde den danske banksektor.

Ydmygt takMen nu præciserer Straarup, at bankerne har et ansvar. Ikke for at have forudset krisens styrke - for der var der ingen, der kunne - men for at krisen opstod.

"Vi har som andre et vist ansvar for det, der er sket. Og vi har ingen interesse i ikke at vise ydmyghed. Jeg synes, den politiske proces i kølvandet på krakket i Lehman Brothers (amerikansk investeringsbank, der krakkede og førte til Bankpakke I, red.) har været god, så jeg ser ingen grund til, at sende andet end en ydmyg tak," siger Peter Straarup til RB-Børsen i en kommentar til kronikken.

Han erklærer sig også enig med Socialdemokraternes leder i, at det skal være mindre sjovt at drive bank i opgangstider - vækstambitionerne og overskudsforventningerne skal ganske enkelt skrues ned.

Men Straarup advarer mod at være ekstra hård ved danske banker sammenlignet med de udenlandske banker. For det vil ramme befolkningen og samfundsøkonomien, advarer Straarup.

"Internationalt set er man meget forsigtig med at gå for hurtigt frem med ny regulering. Og det vil jeg også argumentere for, at man skal være varsom med. Men det er vigtigt, at de nye regler bliver efter level plain field-princippet - altså ens spilleregler for alle. Og der skal man være opmærksom på, at hvis man fra politisk hold ønsker, at det skal gå lidt langsommere i den danske banksektor sammenlignet med den internationale, så vil det også betyde, at det vil gå lidt langsommere for de danske bankers kunder," siger Peter Straarup.

Sværere at låne penge udHan henviser til, at øgede kapitalkrav i Danmark vil hæmme bankernes mulighed for at låne penge ud. Tidligere på dagen sagde Finansrådets direktør Jørgen Horwitz således, at det især kunne ramme små- og mellemstore virksomheder.

Som formand for Finansrådet bliver det nu Peter Straarup opgave at påvirke de danske politikere og embedsmænd til at strikke nogle fornuftige lovgivningsmæssige krav sammen, der kan være med til at afbøde kommende bankkriser.

Men de hårde ord fra Helle Thorning-Schmidt og til dels også fra dagens tale fra økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) er ikke noget, der har forpestet forhandlingsklimaet.

"Jeg kan ikke protestere over, at politikere med rette stiller krav til bankerne. Det er i og for sig berettiget. Vi har en lang tradition for et godt samarbejde med regeringen, Folketinget og embedsmændene, og det samarbejde vil fremadrettet være konstruktivt og værdiskabende," siger Peter Straarup.