Straarup sender overraskende nordmand til tops

Danske Bank har overraskende valgt at udnævne chefen for den norske filial Fokus Bank til nyt medlem af koncerndirektionen. Samtidig bliver HR-chefen udnævnt til chef for Danske Bank i Sverige. (Opdateret 8.40)

Som nyt medlem af koncerndirektionen får Thomas Borgen ansvaret for Danske Markets og de udenlandske bankaktiviteter. Det er en uhyre central post, fordi Thomas Borgen både får ansvaret for Danske Banks "indtjeningsmaskine" i Danske Markets, der omfatter al handel med værdipapirer og valuta, og også får ansvaret for aktiviteterne i Sverige, Norge, Finland, de baltiske lande, Irland, Nordirland og det øvrige udland, som banken i det seneste år har haft store problemer med.

Han afløses af den 43-årige Trond Mellingsæter, der nu bliver chef for hele Fokus Bank, og kommer fra en stilling som chef for Fokus Banks region Midt-Nord.

Et overraskende valg
Koncerndirektionen i banken vil herefter består af Peter Straarup som ordførende, Tonny Thierry Andersen som økonomidirektør, Per Skovhus der er kreditchef, Sven Lystbæk der er chef for servicefunktioner som it-afdelingen, og altså nu Thomas Borgen.

Umiddelbart er valget af den 45-årige Thomas Borgen overraskende. Siden Danske Bank købte norske Fokus Bank i 1999 har banken generelt været opfattet som et skuffende køb, der hverken har været i stand til at leve op til de indtjenings- eller vækstforventninger der oprindeligt var stillet. Thomas Borgen har været chef for Fokus Bank siden 2001, og har derfor haft godt otte år ved roret i banken.

Valget af Thomas Borgen er samtidig overraskende, fordi det er en forbigåelse af Steen Blaafalk, der for et par år siden afløste Henrik Normann da han gik fra at være chef for Danske Markets til at blive chef for Danske Banks danske bankaktiviteter.

Steen Blaafalk får nu Thomas Borgen som direkte chef, hvilket vanskeligt kan betegnes som andet end en skuffelse for chefen for Danske Markets.

Personalemand til Sverige
Udnævnelsen af en ny chef i Sverige er også en overraskelse, dog en lidt mindre en af slagsen.

I januar går chefen for Danske Bank i Sverige, Leif Norburg, på pension. Han afløses af bankens hastigst stigende stjerne, den 37-årige Lars Mørch, der i 2006 blev det suverænt yngste medlem af bankens magtfulde eksekutivkomité.

Lars Mørch har haft ansvaret for personale og kommunikation, og har slet ikke en praktisk bankbaggrund, men det er ikke nogen hemmelighed, at han har en endog særdeles høj stjerne i banken, både blandt underordnede og hos topchef Peter Straarup. Udnævnelsen af Lars Mørch bliver derfor set som at han får en mulighed for at bevise, om han også kan være egentlig bankmand, hvilket kan føre ham yderligere op i systemet.