Straarup og Thorning nærmer sig hinanden

Helle Thorning Schmidt har lagt de hårde ord mod bankerne i skuffen og vil gerne samarbejde. Bankernes førstemand, Peter Straarup, kvitterede på gårsdagens årsmøde i Finansrådet med at give hende al sin opmærksomhed. En klassisk udvikling, mener ekspert.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
For kun ét år siden tordnede, Socialdemokraternes leder, Helle Thorning Schmidt, mod bankerne. Det skete i en kronik i Berlingske Tidende. Bankdirektørerne blev beskyldt for at være »arrogante, grådige og glemsomme«.På gårsdagens traditionsrige årsmøde i Finansrådet på Statens Museum for Kunst var en af de få fremmødte kvinder Socialdemokraternes formand Helle Thorning Schmidt, men i år var de hårde ord mod sektoren blevet i skrivebordsskuffen på Christiansborg.

Samarbejder gerne

Om hun havde ladet sig charmere af en lang samtale med Finansrådets formand, Peter Straarup, allerede inden årsmødet gik i gang, står hen i det uvisse, men faktum er, at det netop var partiformanden, som Straarup brugte mest tid på i går. Hun havde også fornøjelsen af at være hans borddame under den efterfølgende middag.

I krogene gik snakken blandt flere af de omkring 350 fremmødte da også på, at Finansrådets formand selvfølgelig følger med i meningsmålingerne og derfor er i fuld gang med at være på så god talefod med landets måske kommende statsminister som muligt.
Peter Straarup understreger, at han gerne samarbejder med Socialdemokraternes leder, Helle Thorning Schmidt, hvis hun bliver landets næste statsminister:»Det er vigtigt, at Finansrådet har et godt forhold til alle interessenter – herunder også vigtige politiske partier som Socialdemokraterne og SF,« siger Peter Straarup, der til daglig er ordførende direktør i Danske Bank.

Han synes, at der indimellem kom lidt hård og firkantet retorik om finanssektoren fra dele af oppositionen, efter at finanskrisens voldsomme bølger havde været tæt på at vælte hele det finansielle system.

Fortryder ikke

Og han synes ikke godt om oppositionens planer om at øge de offentlige udgifter og hæve skatten for de meget velhavende – selv om han kun siger det indirekte.

Noget tyder dog på, at han har fået charmeret oppositionens leder i en sådan grad, at han ikke længere behøver at forvente nye angreb fra den kant:

»Jeg fortryder ikke, at vi under finanskrisen gik robust til sektoren. Jeg føler dog ikke, at vi nogensinde har ført decideret krig mod bankerne. Tværtimod lytter vi gerne til sektoren. Vi vil bare ikke – som regeringen – være i lommen på bankerne,« siger Helle Thorning Schmidt, der understreger, at finanssektoren ikke har noget at frygte, hvis oppositionen vinder næste valg:

»Det er altså forkert, at vi ønsker at skrue voldsomt op for de offentlige udgifter. Vi vil bare op på samme niveau som tidligere. Samtidig anerkender vi, at bankerne er vigtige for den økonomiske infrastruktur i Danmark. Derfor spiller de en ikke ubetydelig rolle for udviklingen i samfundsøkonomien,« siger Helle Thorning Schmidt, der i øvrigt understreger, at hun har et glimrende forhold til finanssektorens førstemand, Peter Straarup.Lektor i retorisk kommunikation på Roskilde Universitet, Jonas Gabrielsen, er ikke overrasket over, at Helle Thorning Schmidt og Peter Straarup taler varmt om hinanden.

For situationen i år er en helt anden end sidste år:

»Oppositionen er ved at køre sig selv i stilling til en anden udsigelsesposition. Det vil sige, at dens situation og position ændrer sig, og så er det klogt også at ændre retorikken. En statsminister kan eksempelvis godt skyde med skarpt efter oplagte enkeltsager, men ikke efter en hel sektor. Helle Thorning Schmidt nærmer sig langsomt statsministerstolen og må derfor ændre sin retorik i forhold til de hårde ord sidste år,« siger Jonas Gabrielsen.