Straarup: Danske Bank var kollapset uden statshjælp

Havde politikerne i Danmark og andre lande ikke handlet resolut i efteråret 2008, ville den danske banksektor være brudt sammen. Også Danske Bank ville før eller siden være kollapset.

Danske Banks ordførende direktør Peter Straarup Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder erkendelsen fra Danske Banks ordførende direktør Peter Straarup på et debatmøde hos Politiken fredag.

Han kalder perioden efter Lehman Brothers kollaps for "den mest skræmmende periode i min karriere".

- Det begyndte at blive svært at veksle fra en valuta til en anden, dollarswapmakredet lukkede ned. Det var helt uden for tekstbogen. Likviditetsmangel er en pistol for panden for en bank. Hvis man skylde i dollar, skal man afregne i dollar, siger Peter Straarup.- Jeg må desværre vedstå, at havde regeringer og centralbanker ikke grebet ind, ville vi have oplevet et finansielt sammenbrud i hele systemet. Det ville ikke have ramt Danske Bank som en af de første, men efterhånden ville det have ramt alle. Banksektoren ville holde med at fungere. Vi ville have fået en helt anden samfundsorden, lyder det fra Peter Straarup.

Han opfatter de gloable ubalancer, hvor den vestlige verden er massivt gældssat, mens Kina er den store kreditor, som en af de væsentligste baggrunde for krisen. Samtidig kan direktøren i bakspejlet se, at der var klare tegn på boligbobler, idet mange almindelige mennesker købte lejligheder til spekulation.

- Jeg har lært på en hårde måde at man ikke kan forlænge verden med brædder, selv ikke hvis man har lavet stresstest. en række uhensigtsmæssigheder i det finansielle system, som er ved at blive rettet op. Likviditet er en gasart. - Når en gennemsnitsborger ikke har råd til at købe et gennemsnitshus, så er en boligboble ved at briste. Det er en erfaring fra Irland, som jeg desværre har pådraget mig, siger Peter Straarup.Direktøren understreger, at Danske Bank kommer til at betale 13,2 mia. kr. for deltagelse i bankpakker. Det koster at læne sig op ad statens kreditværdighed, konstaterer han.

Peter Straarup mener, at det amerikanske system bærer hovedansvaret for krisen, men erkender, at der også er eksempler på skandaløse forhold i danske banker. Makroøkonomisk ser han en risiko for, at vi i de kommende år får en "zombie-økonomi", en slags bevidstløs økonomi, der er tynget af for stor gæld. I et dårligt scenarie kan vi få en økonomi som den japanske, vurderer direktøren.

RB-Børsen