Storudsalg snart slut i TDC

Danmarks største teleselskab har bare de seneste år holdt storudsalg. Her er listen.

Koncernchef Henrik Poulsen og finansdirektør Jesper Ovesen kan snart sætte det sidste hak på frasalgslisten - og så er TDC rent dansk. Foto: Mads Nissen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark og erhverv i Norden. Det er, hvad der står på koncernchef Henrik Poulsens facitliste, når han engang er færdig med at trimme TDC, Danmarks største teleselskab.

De seneste år har TDC holdt storudsalg. Det begyndte allerede under forgængeren Jens Alder, som med succes kastede sig ud i opgaven at trimme den enorme telekoncern og sælge fra efter masterplanen, som de fem britisk-amerikanske kapitalfonde lagde, da de i februar 2006 overtog styringen af TDC.

En nordisk miniput

Selv om TDC er stor i Danmark, er selskabet en miniput i nordisk sammenhæng. Her konkurrerer det med norske Telenor, som er verdens syvendestørste mobilselskab, og Nordens største teleselskab, det svensk-finske Telia.

Med frasalget 30. september 2009 af Invitel (det tidligere HTCC) i Ungarn har TDC nu kun en schweizisk bastion tilbage - som efter rygterne skulle være interessant for France Telecom. Så er målet nået, og der vil kun være en dansk forretning samt en nordisk erhvervsforretning tilbage i det gamle TDC-imperium.

Flest frasalg - enkelte opkøb

Januar 2007: TDC sælger det litauiske mobilselskab Bite for 3,4 mia. kr. til kapitalfonden Mid Europa Partners.

Januar 2007: TDCs datterselskab i Ungarn, HTCC, køber den næststørste fastnetoperatør, Invitel, for 3,5 mia. kr. for at gøre HTCC bedre rustet til salg.

Juni 2007: Debitel køber TDCs Talkline, Tysklands tredjestørste mobilselskab, for 3,3 mia. kr. efter skat.

Oktober 2007: Mid Europa Partners og France Telecom køber det østrigske teleselskab One, som TDC ejer 15 procent af. TDC for 1,2 mia. kr. efter skat.

7. februar 2008: Den svenske teleleverandør Ericsson overtager for syv år driften og vedligeholdelsen af TDCs mobilnet i Danmark. 220 ansatte overføres til Ericsson. Aftalen er 3,5 mia. kr. værd.

22. maj 2008: Nordens største IT-leverandør, Topnordic, overtager salget af mobiltelefoner og medarbejderbredbånd til TDCs erhvervskunder. 32 medarbejdere fra TDCs erhvervsforretning med vicedirektør Søren Jensen i spidsen flytter med.

3. juni 2008 TDCs schweiziske datterselskab, Sunrise, udliciterer drift og vedligeholdelse af telenettet til Alcatel-Lucent, som overtager 290 medarbejdere. Sunrise sælger sin afdeling for forretningskommunikation og 230 medarbejdere til tyske Aurelius.

Juni 2008: YouSee (tidligere TDC Kabel-TV) køber Guldborgsund Kommunes antennevirksomhed på Lolland-Falster med 13.000 kunder for 75 mio. kr.

1. juli 2008: Telecom Denmark køber TDCs afdeling for Ericsson-telefonsystemer til erhvervskunder; prisen er ikke oplyst. - Eltel Networks overtager TDC Produktion, en af Danmarks største elinstallationsvirksomheder, med 164 medarbejdere; prisen er ikke oplyst.

September 2008: TDC køber Tele2 i Schweiz for 224 mio. kr.

18. december 2008: 24 procent af aktierne i Polens tredjestørste mobilselskab, Polkomtel, sælges til britiske Vodafone for fire mia. kr. efter skat efter kontant afregning på 5,4 mia. kr.

Maj 2009: Det TDC-ejede Dansk Kabel-TV køber TV- og bredbåndsselskabet A+ med A+ Arrownet og FastTV-net og fusionerer selskaberne; prisen er ikke oplyst.

25. september 2009: France Telecoms finansdirektør udtrykker igen interesse for Sunrise i Schweiz.

30. september 2009: Mid Europa Partners køber Invitel (tidligere HTCC) i Ungarn af TDC for 54,9 mio. kr. og overtager samtidig en milliardstor gæld.