Stort tab i Erik Damgaards bank

Den kendte erhvervsmand Erik Damgaards privatejede bank Cantobank måtte lægge ryg til et tab på over 100 mio. kr. i seneste regnskab takket været nogle voldsomme nedskrivninger.

Erik Damgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2009 har været et hårdt år for den lille Cantobank, der er ejet af erhvervsmanden Erik Damgaard.

Efter et samlet tab på godt 110 mio. kr. efter store nedskrivninger på en række engagementer kæmper banken således for at opfylde Finanstilsynets krav om, hvor store udlån man må have i forhold til egenkapitalen.

Banken satser især på det tyske ejendomsmarked, og det er ifølge regnskabet blandt andet udlån til ejendomsmarkedet, der medfører, at Cantobank efter et pænt regnskabsår i 2008 nu pludselig er kommet i vanskelligheder.

”Uden at tage forbehold henviser vi til ledelsesberetningens afsnt om ”Udvikling i aktiviteter og økonomiske forhold” hvoraf det fremgår, at banken i flere tilfælde ikke overholder grænserne i Lov om finansiel virksomhed § 145 og 147. Finanstilsynet har løbende meddelt dispensation for overskridelserne, senest til udgangen af maj måned 2010,” skriver Cantobanks revisorer i deres beretning.

Paragraffen som revisorerne henviser til indebærer blandt andet grænser for store engagementer og ejendomsbesiddelser i forhold til bankens øvrige kapitale beredskab. Revisorerne understreger dog, at banken opfylder lovens krav om solvensbehov, hvilket mange andre pengeinstitutter har haft problemer med som følge af finanskrisen.

Direktør gik

Cantobank blev oprindelig stiftet af Navision-milliardæren Erik Damgaard sammen med den tidligere direktør for Basisbanken, Søren Toft-Nielsen og umiddelbart så det ud til at makkerparret havde ramt en heldig niche midt i en voldsom boligkrise.

Oprindeligt var det meningen af banken også skulle satse på danske ejendomsprojekter men efter nedturen på boligmarkedet herhjemme flyttede Cantobank sit fokus syd for grænsen.

Sidste sommer forlod Søren Toft-Nielsen Cantobank og solgte sin andel til Erik Damgaards selskab Erik Damgaard Porteføljeinvest, der ud over banken blandt andet har investeret i værdipapirer og ejendomme gennem årerne.

Den forhenværende bankdirektør var kort forinden sin exit blevet udskiftet på direktørposten i banken, da Bjarne Larsen, der tidligere har været underdirektør i Sparekassen Sjælland, overtog roret.

Business.dk arbejder på at få en kommentar fra Cantobank.