Stort projekt satser på epokegørende folie

Stort dansk forskningsprojekt med støtte fra Højteknologifond skal udvikle epokegørende folie til industrien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder og universiteter går nu ind i et stort projekt for at udvikle en helt ny teknologi, som skal bruges på områder lige fra vindmøller til nye højttalere.

Projektet skal videreudvikle en gummiagtig folie, der tilsat strøm kan ændre form - og samtidig lave bevægelse om til strøm.

Håbet er at danne en ny teknologisk platform for danske virksomheder. Det kan åbne vej til et gigantisk marked, der vurderes at ligge på 200 milliarder kroner.

Tre universiteter og seks virksomheder er gået sammen og får støtte fra Højteknologifonden. I alt vil man over fire år satse 97 millioner kroner på projektet. Heraf kommer fonden med det halve.

Idéen stammer fra Danfoss, hvor man længe har arbejdet med aktuatorer, der styrer forskellige processer. Man ledte efter en bedre løsning.

- Det ultimative ville være en aktuator, der virkede som den menneskelige muskel. Fra den tanke udsprang idéen, forklarer Michael Hamann, adm. direktør i selskabet Danfoss PolyPower, der står bag teknologien.

Det er lykkedes at fremstille en folie, der byder på en række fordele - blandt andet en meget høj virkningsgrad og dermed miljøvenlig profil, nem styring og lydløs drift.

I projektet vil man udvikle teknologien på fire produkter: mere effektive vindmøllevinger, hvor vingerne selv tilpasser sig vinden, en ny ultraflad højttaler, nye ventiler og et bedre anlæg til bølgekraft.

Målet er at nå så langt, at virksomheder efter projektet kan udnytte teknologien kommercielt.

Blandt parterne er tre afdelinger på Danmarks Tekniske Universitet. Også Aalborg Universitet og Syddansk Universitet er med. Dertil kommer virksomheder som Danfoss, Bang & Olufsen og LM Wind Power.

Højteknologifondens formand, Jørgen Mads Clausen, har på grund af nær tilknytning til Danfoss været sat uden for døren under behandlingen af ansøgninger.

/ritzau/