Stort pres på Apple

Den amerikanske mobilgigant har det ikke så let som tidligere, for konkurrencen er blevet hårdere, og mange markeder er snart mættet med dyre telefoner.

Der vil være større fokus end ellers på Apples regnskab, som kommer tirsdag aften, dansk tid. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple er under stort pres forud for kvartalsregnskabet, som kommer tirsdag aften, dansk tid, for der er lagt op til en flad indtjening - selv om Apple på ingen måde vil lide økonomisk nød i lang tid fremover.

Analytikerne forventer, at Apple vil kunne mønstre et salg af iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer på omkring 35 milliarder dollars eller 198 milliarder kroner - eller et salg på 2,1 milliarder kroner om dagen. Men salget går trægere nu end før, og Apple kan ifølge nyhedsbureauet Bloomberg ende med at levere den laveste vækst i salget siden 2003. Flere analytikere har nedjusteret iPhone-salget, og Apple har solgt godt ud af ældre modeller, som der ikke kommer så mange penge i kassen på. Samtidig er Apple-aktien faldet med 39 procent, siden den i september 2013 satte rekord.

Stadig mest værd af alle

Apple er stadig verdens mest værdifulde teknologiselskab, men Apple er ikke længere ene om at være teknologisk førende. Konkurrenterne haler kraftigt ind, og mange af de store markeder er efterhånden mættet - folk har simpelt hen købt den smartphonetelefon, som de vil have i lommen i den nærmeste tid. Det får efterspørgselen på smartphonetelefoner til at tage af, hvilket rammer alle de store producenter.

Samtidig betyder priskrigen, at den gennemsnitlige pris på en smartphonetelefon på et år er dykket fra omkring 450 dollars i begyndelsen af 2012 til nu 375 dollars, og det vil kunne ses i indtjeningen.

»Dagene med stor vækst i den høje ende af markedet er ovre. Det er de kinesiske virksomheder, der ved, hvordan man overlever på små margener, der er klar til den kamp, som er ved at blive indledt,« mener analytiker Michael Morgan fra ABI Research.

Opdateret iPhone er ikke nok i længden

Rygter florerer - som snart sagt altid - om en kommende iPhone-telefon, formodentlig en iPhone 5S, til efteråret. Apple bliver i stigende omfang presset af sine konkurrenter, som efterhånden er kommet op i omdrejninger og har fået styr på design, funktioner og teknologi, som på mange områder er Apples iPhone og tilsvarende iPad overlegen. En iPhone 5S i andre farver og med fingeraftryksgenkendelse er derfor næppe nok til at sikre en langvarig stigning i iPhone-salget, lyder vurderingen fra flere analytikere.

Omvendt har Apple haft succes med at få folk til at købe »the full Monty« - hele pakken, så alt udstyr i hjemmet er fra samme producent. Det giver Apple en række fordele, som andre producenter ikke kan levere, fordi konkurrencemyndighederne tidligere har grebet ind, sådan som det skete for Microsoft. For nylig lancerede Apple sin egen musikstreamingtjeneste, iTunes Radio, som seneste skud på stammen.

Android går frem, iOS tilbage

Sydkoreanske Samsung har siden begyndelsen af 2012 været verdens største mobilproducent, efter at Nokia blev slået af pinden. Samsung sælger frem for alt telefoner med Googles mobilstyresystem Android, og Android udgjorde i første kvartal i år 74,4 procent af samtlige solgte smartphonetelefoner i verden, hvor Apples iOS-software - og dermed sagt iPhone-telefonerne, eftersom ingen andre producenter bruger Apple-software - udgjorde 18,2 procent. Ifølge analyseselskabet Canalys har Android en markedsandel på verdensplan inden for både smartphonetelefoner og tavle-PCer på 60 procent mod Apples iOS' markedsandel på 19 procent.

Apples overskud efter betaling af produktionsomkostninger er faldet fire kvartaler i træk.

»Det er et af de klassiske tegn på, at en virksomhed mærker prispres på sine produkter. Apple tjener fortsat uhyre godt på sine telefoner, men den faldende bruttomarginal kan være et signal om, at selv Apple møder stigende konkurrence,« sagde chefrådgiver Michael Borre fra Nordea tidligere på måneden til Berlingske.

Skattesag og overvågningsskandale

I Europa er Apple i skudlinien i skattevæsenets kamp for at få internationale selskaber som Apple, Google, Amazon, Starbucks m.fl. til at betale skat i det land, hvor de arbejder, i stedet for at lægge de europæiske hovedsæder i skattely som Irland og Luxembourg og på den måde lede pengene hen, hvor skatten er langt mindre.

Apple er også involveret i overvågningsskandalen fra USA, hvor efterretningstjenesten NSA tilsyneladende har haft nærmest fri adgang til de store databaser hos Apple, Microsoft, Google, Facebook m.fl. og dermed til folks personlige dokumenter og filer. Omfanget er endnu ikke klarlagt, fordi teknologigiganterne skal have myndighedernes tilladelse til at offentliggøre, hvad - og hvor meget - de har udleveret.

Endelig undersøger EU Apples salgsmetoder.