Stort potentiale i produkter til 50+'er

De virksomheder, der formår at udvikle produkter, som matcher generation 50+'s behov, kommer til at stå stærkt i takt med, at denne gruppe forbrugere bliver større.

Læs mere
Fold sammen

Købekraften er stærk. Og de bliver flere og flere. 50+ generationen rummer et stort potentiale for virksomheder, der formår at udvikle produkter, som matcher et behov for oplevelse, kvalitet og ikke mindst styrer uden om at stereotypisere generationen.

Knap to millioner danskere er ifølge Danmarks Statistik 50 år eller derover, og det tal vil ifølge statistikken Befolkningsfremskrivninger 2009-2050 stige til knap 2,3 millioner i 2020. Ifølge reklamebureauet Happy Advertisings Agelab sidder netop den gruppe på mere end 70 procent af formuen i Danmark og er karakteriseret ved at være stærke, have en relativ høj levestandard og et ønske om at bibeholde den for at kunne udleve drømmene.

- De søger oplevelser, nye udfordringer og viden. De lægger vægt på kvalitet og er villige til at betale for den. Da denne gruppe var unge i 60érne, redefinerede de fuldstændig forestillingen om, hvad det vil sige at være ung. Nu vil den samme generation redefinere, hvad det vil sige at være ældre. De vil stille krav, og de har antallet og købekraften, lyder Agelabs beskrivelse af generation plus.

Netop derfor rummer generationen et stort potentiale for danske udviklingsvirksomheder.

- Endnu er der tale om en overset målgruppe i produktsammenhæng. Der bliver fokuseret meget på livskvalitet i forhold til den mindre stærke gruppe af ældre – og i forhold til design af produkter til plejesektoren, men der er tale om en generation med mange stærke mennesker, der har samme interesser som alle andre. Og så har de en stærk købekraft, lyder det fra administrerende direktør i ide- og designbureauet Hatch & Bloom, Michael Keissner.

Matche behov

Traditionelt set har især børnefamilierne været i fokus, idet mange producenter sigter mod volumenmarkedet – og ifølge Michael Keissner overser generation plus og dermed overser et stort potentiale.

- Statistisk set ved vi, at generationen er i høj grad bruger internettet og teknologi generelt. Eksempelvis har ni ud af ti danskere over 70 år en mobiltelefon. Der ligger mange muligheder for at udvikle produkter inden for den kategori – det kunne være online tjenester til download af musik og film – eller måske nye mobiltelefoner i kvalitetsdesign, foreslår han og peger på, at det ikke handler om at udvikle produkter, der signalerer generation plus, mens som til gengæld matcher deres behov.

Sådan lyder det ligeledes fra Kirsten Poulsen, direktør i trendforskningsbureauet firstmove, som har gennemført en række trendstudier blandt 50+ firstmoverne (trendsætterne, der gør alting før alle andre, red.).

- Virksomhederne skal passe på med at tænke for meget i selve alderen – og holde sig fra at stereotypisere dem. Det handler i stedet om at tænke i behov i stedet for at putte folk ind i en boks, der står gift, single eller alder på, siger Kirsten Poulsen og tilføjer, at firstmoverne blandt 50+’erne står af på at blive defineret ud fra deres alder – eksempelvis gennem et 'gammelt' design.

- I gamle dage var det de unge, som satte dagsordenen for alt. De senere år har 50+’erne overtaget den rolle mere og mere. De er ungdommelige, ressourcestærke og lever intenst. De kan nå alt det, som børnefamilier er alt for stressede til. De spenderer pengene på oplevelser, bekvemmelighed, spirituelle værdier og generelt det at have et meningsfyldt liv, forklarer Kirsten Poulsen.

Knæk koden

Hos Dansk Erhverv peger forskningspolitisk chef Jannik Schack Linnemann på, at det for virksomhederne generelt handler om at få en dybere indsigt i generationens sociologiske adfærd – og få afkodet de behov, som endnu ikke er blevet udtrykt eller erkendt.

- Det er i krydsfeltet mellem design og antropologi, at de nye produkter skal findes. Danskerne i generationen er købestærke og bevidst om, at de gerne vil have noget, som er smart og lækkert. De vil ikke have produkter, der stigmatiserer dem som ældre eller syge. Det handler om at tænke i design og usability. Og de design- og udviklingsvirksomheder, der formår at vende vrangen ud af den potentielle forbrugere i denne gruppe vil stå stærkt på markedet, siger Jannik Schack Linnemann, der netop peger på oplevelse som et parameter, der matcher generationen godt.

Det kan være lige fra en fornuftig oplevelse i et discount supermarked til teatret og indretning. Der er muligheder på tværs af mange brancher, hvis den enkelte virksomhed formår at indtænke det i forretningsmodellen.

- Det er en særdeles interessant kundegruppe – også fremadrettet. Både inden for møbler, elektronik, rejser og mange flere brancher. De har pengene, og de vil noget med deres tredje alder. Og kan virksomhederne fange dem, så har de fat i en guldåre.