Stort potentiale hos små- og mellemstore virksomheder

Der er et uudnyttet potentiale hos de små og mellemstore virksomheder, der kan eksportere langt flere produkter end i dag, mener Danmarks Eksportråd.

De små og mellemstore virksomheder behøver ikke at dukke nakken, når de går til møde i de store erhvervssammenslutninger.

De har stort eksportpotentiale, skriver fagbladet Jern og Maskinindustrien og erhvervsportalen Idag.dk.

Dansk økonomi buldrer frem blandt andet som følge af en stærk eksport. Men der er et uudnyttet potentiale hos de små og mellemstore virksomheder, SMV'erne.

Sidste år eksporterede danske virksomheder varer for cirka 552 milliarder kroner, og industrieksporten udgjorde 370 milliarder kroner. Det tal kan dog sagtens blive endnu større, hvis man blot har modet, visionerne, et godt produkt og tager de rette forholdsregler, lyder det fra Susanne Hyldelund, der er kontorchef i Danmarks Eksportråd.

- Vores erfaringer og undersøgelser viser, at SMV'erne har et stort og uudnyttet eksportpotentiale, fordi de sætter sig i kundens sted, laver produkter i høj kvalitet og har fleksibiliteten så emnerne nemt kan ændres i takt med skærpede krav eller andre behov, siger hun.

Trods de opløftende udsagn vægrer mange virksomheder sig dog ved mulighederne. Det skyldes især den indenlandske vækst, der giver masser at lave herhjemme. Men også frygten for at bruge for mange ressourcer uden, at det kan betale sig, får mange til at droppe eksportarbejdet.

Men den frygt har Danmarks Eksportråd et ønske om at ændre på ved at tilbyde de virksomheder, der står i vadestedet gratis eksportforberedelse.

Og måske skulle virksomhederne gribe chancen. Eksportrådet stod i 2006 for i alt 260 eksportforberedelsesforløb og lidt over tre gange så mange eksportstartpakker. Og blandt de virksomheder, der har gennemgået forløbene er der stor tilfredshed:

- Tilbudene er generelt præget af positive tilbagemeldinger, og der er især ros til fleksibiliteten og at de er med til at nedbryde eksportbarrierer, og generelt angiver 96 procent af vores kunder da også, at de har været tilfredse eller meget tilfredse med vores ydelser, slutter Susanne Hyldelund.

Kilde: Jern og Maskinindustrien og erhvervsportalen Idag.dk