Stort nederlag til Swipp: Nordea tilslutter sig MobilePay

Ydmygende tilbagetog for Nordea der tilslutter sig konkurrentens populære betalingsapp MobilePay.

Foto: Simon Læssøe.
Læs mere
Fold sammen

Danskernes foretrukne mobilbetalingsløsning, MobilePay, bliver nu endnu mere populær.

Nordea har valgt at forlade Swipp-samarbejdet, der består af mere end 70 danske pengeinstitutter, for at indgå et parnerskab med konkurrenten Danske Bank om MobilePay i Danmark og Norge.

Det oplyser Danske Bank og Nordea i en fælles pressemeddelelse.

»Med MobilePay har vi forudsætningerne for at give nordiske brugere og virksomheder et af verdens mest udbyggede mobile betalingssystemer. Nye bankpartnere med direkte kundekontakt vil styrke udbredelsen, og samtidig får MobilePay øget muskelkraft til at accelerere innovationen, så vi kan sikre den absolut bedste brugeroplevelse,« siger Tonny Thierry Andersen, medlem af direktionen i Danske Bank.

(Artiklen fortsætter under video-indslaget)

 

Kæmpe nederlag til Swipp

Hos Nordea fremhæver adm. direktør for Nordea Bank Danmark, Peter Lybecker, at den nye MobilePay-model vil sikre Nordeas privat- og erhvervskunder adgang til markedets mest udbredte og perspektivrige betalingsløsning.

»Det nye samarbejde er til gavn for kunderne, for markedet og de enkelte banker. MobilePay er i dag kendt for den gode brugeroplevelse, og vi vil gerne bidrage til løsningens udbredelse og den fortsatte udvikling som en innovativ digital betalingsplatform. Det vil alle brugere nyde godt af,« siger Peter Lybecker.

Peter Lybecker og Tonny Thierry Andersen fremhæver nødvendigheden af, at bankerne samles om en stærk fælles betalingsløsning for fortsat at være førende i den tiltagende konkurrence. Bankerne er nemlig særligt bekymret for, at store internationale spillere som Apple, Facebook eller Google pludseligt vinder frem med mobile betalingsløsninger og overtager bankernes klassiske domæne.Det nye samarbejde betyder, at Nordea forlader Swipp-samarbejdet og fremover i stedet vil investere i videreudviklingen af MobilePay. Nordeas privatkunder vil i første omgang ikke mærke ændringerne, mens de erhvervskunder, der ikke allerede har en MobilePay-aftale, i løbet af kort tid bliver tilbudt en flytning af den eksisterende aftale til MobilePay.

Danske Bank forventer endnu større samarbejde

Det er Danske Banks forventning, at flere andre banker i Danmark, Norge og Finland i løbet af de næste kvartaler beslutter at deltage i samarbejdet. Derfor går Danske Bank nu i gang med at lægge MobilePay over i et datterselskab med selvstændig bestyrelse. Banken vil også ophøre med at brande MobilePay »by Danske Bank.«

I overensstemmelse med ønsket om at skabe en førende nordisk betalingsplatform for nordiske brugere og erhvervsdrivende vil MobilePay søge dialog med Swish i Sverige. Formålet vil være at sikre nordiske brugere mulighed for på sigt at kunne gennemføre betalinger mellem MobilePay og Swish.

Swipp beklager Nordeas farvel

Hos Swipp beklager man Nordeas beslutning, men tager den til efterretning.

»Vi havde naturligvis gerne fortsat samarbejdet med Nordea om vores fælles mobile betalingsløsning. Nordea har valgt en anden vej, og det tager vi til efterretning. Swipps services over for vores kunder fortsætter uforandret,« siger Anders Jensen, der er formand for Swipps bestyrelse.

Teleanalytiker og direktør i Strand Consult, John Strand, vurderer, at Swipp har været et mareridt for Nordea.

»Swipp blev aldrig den succes, som man havde drømt op, og da Swipp endelig blev lanceret, var der en masse tekniske problemer, så Swipp kom i luften fire måneder senere end de øvrige,« siger John Strand og tilføjer:

»Dette er ikke bare et hårdt slag for Swipp men også et hårdt slag for Nets, som har en drøm om at ville dominere mobilbetaling med mobilt dankort og få samme markedsposition, som dankortet har i dag, hvor dankortet sidder suverænt på kortbetaling. Den position har Mobile Pay på mobilbetalingssiden.«

Det vil fortsat være gratis for private MobilePay-brugere at benytte løsningen.