Stort milliardudsalg skal bane vej for det historiske salg af Københavns elnet

Det forbrugerejede energiselskab SEAS-NVE sælger Ørsted-aktier for milliarder – med rabat. Pengene skal anvendes til at købe det københavnske elnet Radius.

Jesper Hjulmand, der er adm. direktør i SEAS-NVE, sælger nu endnu en luns Ørsted-aktier i bestræbelserne på at gafle elselskabet Radius. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Direktør i energiselskabet SEAS-NVE Jesper Hjulmand tager nu endnu et skridt i bestræbelserne på at sikre sig det københavnske elnet, hvilket har været omgærdet af stor politisk bevågenhed.

En betragtelig luns Ørsted-aktier bliver således solgt som led i den store handel af elselskabet Radius, der skal sælges til energiselskabet SEAS-NVE, som er medejer af Ørsted.

Ifølge en selskabsmeddelelse fra selskabet bliver 2,27 procent af aktierne i Ørsted solgt, hvilket vil give et provenu til SEAS-NVE på godt seks milliarder kroner. Dermed vil SEAS-NVE sidde tilbage med fem procent af Ørsted.

Baggrunden for aktiehandlerne er salget af det københavnske elnet, Radius, der blev til efter et dramatisk forløb. I sommeren 2018 blev Radius sat til salg, men i januar 2019 blev processen indstillet, idet der ikke længere var politisk opbakning til at fortsætte processen.

En af de interesserede købere i feltet var netop SEAS-NVE. Selv om processen blev stoppet fra politisk hold, lykkedes det i efteråret SEAS-NVE at opnå en aftale om at købe Radius i en handel til 21,3 milliarder kroner.

Oven på handlen solgte SEAS-NVE 9,5 millioner aktier i Ørsted, hvilket indbragte 5,3 milliarder kroner.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet

»SEAS-NVE kan i fremtiden meget vel søge at reducere ejerandelen i Ørsted yderligere.«


Med det nye frasalg ryger endnu 9,53 millioner aktier til salg med en rabat på 2,57 procent. Det betyder, at SEAS-NVE har fået »finansieret« 11,45 milliarder eller 53,8 procent af købsprisen på Radius.

»SEAS-NVE kan i fremtiden meget vel søge at reducere ejerandelen i Ørsted yderligere, men hovedparten af de aktier, som skulle sælges, er nok solgt nu. I dag betyder prisafslaget, at Ørsted-aktien kommer lidt under pres. På længere sigt vil det dog lette presset på aktien, at SEAS-NVE ikke længere er en stor og potentiel sælger af aktier,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

SEAS-NVE er det største andelsejede energiselskab i Danmark med flere end 560.000 kunder, hvoraf 375.000 hver ejer en lille del af virksomheden.

Radius forsyner en million hjem og virksomheder i københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland. Det sker via et elnet på cirka 19.000 kilometer.