Stort fund af ulovlige lægemidler

Ny kontrolaktion fra Lægemiddelstyrelsen har afsløret et omfattende salg af ulovlige lægemidler. Lægemiddelstyrelsen forventer, at 15 produkter på 21 danske hjemmesider er ulovlige.

Handlen med ulovlige lægemidler stortrives på danske hjemmesider

Det står klart, efter Lægemiddelstyrelsen før jul gennemførte en større aktion imod forhandling af ulovlig medicin, der netop er blevet fulgt af en ny kontrolundersøgelse, skriver 24timer.

Her har man fundet 32 danske hjemmesider, der sælger i alt 52 forskellige produkter, som styrelsen ikke kendte til. Det drejer sig hovedsageligt om potensmidler og lignende, men også et enkelt slankemiddel, oplyser farmaceut Gitte Albæk Christensen fra Lægemiddelstyrelsen.

Styrelsen skønner, at 15 af produkterne, der sælges fra 21 danske hjemmesider, er ulovlige, og har nu skrevet til de involverede forhandlere.

»Vi træffer så afgørelse om, at det er ulovligt, og de bedes efterfølgende om at trække det tilbage. Så vurderer vi, om noget skal videregives til politiet, hvor muligheden er bødestraf eller fængsel indtil fire måneder,« forklarer Gitte Albæk Christensen.

Lægemiddelstyrelsen har desuden fået yderligere fire forhandlere af tilsvarende ulovlige lægemidler til at stoppe salget og trække alt tilbage.

Vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen Jan Hylleberg kalder det stærkt problematisk, at der sælges et så stort antal lægemidler, som enten er ulovlige eller ukendte for Lægemiddelstyrelsen.

»Det viser, at man skal passe utroligt godt på som forbruger. Man risikerer dels at købe noget ulovligt, dels at bruge et lægemiddel, der er forfalsket. Det kan i bedste fald betyde, at det ikke har nogen virkning - i værste fald påvirker det dit helbred negativt,« siger Jan Hylleberg.

Kilde: 24timer