Stort fald i smartphonesalget i 2022

I årets første tre måneder er mobilsalget dykket med 11 procent. Krisestemningen får mange til at holde igen med at købe ny telefon.

Der har intet gyldent skær været over mobilsalget i begyndelsen af 2022, selv om verdens to største smartphoneproducenter begge har nappet en større bid af kagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mobilsalget ser ud til at have taget et ordentligt dyk i årets første tre måneder, hvor stigende priser og stor usikkerhed i verden som følge af krigen i Ukraine får mange flere til at overveje, om det er nu, at de skal købe en ny smartphone.

Foreløbige tal fra analysefirmaet Canalys indikerer, at det samlede mobilsalg på verdensplan i januar-marts ligger 11 procent under, hvad det gjorde for et år siden.

Sydkoreanske Samsung har genindtaget positionen som verdens største, og både Samsung og ærkerivalen Apple har øget deres markedsandel trods det mindre salg.

De store bliver større

Samsung leverer nu 24 procent af alle solgte smartphone i verden mod 22 procent for et år siden, mens Apples markedsandel er vokset fra 15 til 18 procent, viser Canalys' tal.

De tre kinesiske mobilproducenter Xiaomi, Oppo og Vivo følger efter på tredje- til femtepladserne med henholdsvis 13 procent (mod 14 procent for et år siden), ti procent (mod 11 procent) og otte procent (mod 10 procent). Oppos tal omfatter også alle OnePlus-telefoner efter fusionen mellem de to sidst i 2021.

Ifølge Canalys har Apples nye iPhone 13-telefoner stadig stor tiltrækningskraft, men det er den nye iPhone SE, som blev lanceret i marts i år, som primært trækker Apples salg opad. 2022-udgaven af iPhone SE er en 5G-telefon til det nye og datahurtigere mobilnet.

Samsung har omvendt sendt nye telefoner i den populære Galaxy A-serie på markedet. De er noget billigere end topmodellerne i Galaxy S-serien, som i februar i år blev opdateret med Galaxy S22-telefonerne med det hidtil bedste kamera.

Også julesalget gik tilbage

Dykket i smartphonesalget i januar-marts kommer, efter at også julesalget gik tilbage.

Der blev i oktober-december 2021 solgt 3,2 procent færre smartphones end året før, og julen er ellers højtid for mobilsalget. Det er derfor, at Apple altid sender nye iPhone-telefoner ud op til julekvartalet, hvilket to år i træk har rykket Apple frem foran Samsung, som typisk præsenterer sine nye Galaxy-telefoner i efteråret og får dem ud i butikkerne noget før, så en del af nysalget er fordelt på årets to sidste kvartaler.

Mobilproduktionen er, ligesom mange andre produktionsmarkeder, ramt af forsyningsproblemer og mangelen på især de vigtige chips, der fungerer som hjernerne i det meste elektronik i dag.

Det skyldes dels hængepartier fra coronanedlukningerne i 2020 og 2021 og det kolossale elektroniksalg, der tømte lagrene mange steder, dels at en ny bølge af coronanedlukninger nu har ramt blandt andet Kina, hvor mange elektroniske komponenter fortsat produceres, og megen elektronik samles.

Oven i kommer så krigen i Ukraine, som har gjort det endnu vanskeligere at få mange vigtige komponenter fremstillet.