Stort fald i IT-konkurser

Stadig færre IT-virksomheder i Danmark går konkurs, frem for alt fordi iværksættere nu sørger for at have forretningsplan og strategi i orden, siger IT-Branchen efter et rekordår målt på både omsætning og eksport.

Næsten 17 procent færre IT-virksomheder gik ned i 2015. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

De seneste syv år har der ikke været så få konkurser blandt danske IT-virksomheder som i 2015.

176 IT-virksomheder blev ifølge Danmarks Statistik erklæret konkurs i 2015. Det er et fald på 16,2 procent i forhold til 2014, hvor 210 drejede nøglen om og slukkede lyset for sidste gang. Til sammenligning var der i alt 4.029 konkurser i Danmark, et fald på 0,49 procent.

»Det er opløftende at se, at branchen har konsolideret sig og er kommet tilbage på sporet efter nogle hårde år under finanskrisen, hvor alt for mange virksomheder måtte lukke. Det er stadig et benhårdt marked, men jeg tror, at arrene fra finanskrisen har lært de små, innovative opstartsvirksomheder, at de skal have en stærk forretningsplan og strategi, inden de går ind på et marked. Det sikrer, at flere heldigvis undgår konkursen,« siger Birgitte Hass, administrerende direktør i den største IT-brancheorganisation i Danmark, IT-Branchen.

Rekordår for omsætning og eksport

Hun hæfter sig dog ved, at det stadig er meget svært at skaffe penge til at kunne vokse sig stor for i Danmark.

»Siden finanskrisen er det samlede erhvervsudlån faldet med 73 milliarder kroner, og det er et kæmpe problem for IT-virksomheder, der ofte er afhængige af tilgang til kapital, både i den tidlige opstartsfase og senere, når man skal ud på nye markeder,« siger hun.

IT-Branchen så gerne, at den høje kapitalbeskatning laves om, så flere iværksættere kan hjælpes på vej.

2015 blev samtidig et rekordår for de danske IT-virksomheder. Omsætningen nåede 230 milliarder kroner, hvilket ifølge Dansk Industri gør 2015 til det bedste år nogen sinde for danske IT- og elektronikvirksomheder.

Det er navnlig eksporten, som trækker omsætningen op. Den steg i 2015 med omkring 15 procent til 79 milliarder kroner, hvilket er det hidtil højeste. Engroshandel med IT-udstyr bærer størstedelen af stigningen hjem, for her voksede eksporten med 24,8 procent.