Stormvejr om familien Stadil: Thornico sagsøgt for trecifret millionbeløb

Stadil-familiens koncern, Thornico, tjener penge som aldrig før. Men samtidig hober mørke skyer af konkurskarantænesager mod Thor Stadil og retssager med krav om over 100 millioner kroner mod koncernen sig op. Thor Stadil mener ikke, at der er noget at komme efter.

Christian Nicholas Stadil (forrest) og Thor Stadil (baggrunden) tager det med ro, at kurator i to af deres konkursramte shippingselskaber vil have mere end 100 millioner kroner af familiekoncernen Thornico. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkiv
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Familien Stadil med far Thor Stadil og søn Christian Nicholas Stadil er i offentligheden mest kendt for at stå bag sportsmærket Hummel.

Ikke desto mindre er Hummel blot en lille del af de mere end 120 selskaber inden for blandt andet shipping, fødevarer, emballage og mode, som familiens bagvedliggende holdingselskab, Thornico Holding, har i porteføljen.

Nu trækkes to af selskaberne i det vidt forgrenede netværk i retten af kurator i familiens konkursramte shippingforretning. Det skriver Finans og oplyser, at det samlede krav løber op i omtrent 123 millioner kroner.

Kurator mener, at milliardkoncernen Thornico uberettiget har beholdt en skattebesparelse for sig selv, som kreditorerne i de konkursramte selskaber har krav på. Derudover mener kurator, at koncernen tog sig for godt betalt for at drive en række skibe op til konkursen i foråret 2020.

Bestyrelsesformand i Thornico, Thor Stadil, fortæller til Finans, at han er uenig i kravene og forventer at vinde begge sager.

»Vi betragter ikke kravene som en risiko for os. De er desuden af en sådan størrelsesorden, at de er uden betydning for vores koncern. Vi tager det helt koldt og roligt og har overladt det til vores advokater,« siger han.

Skulle have betalt direktør

I en anden historie kan Finans fortælle, at Stadil-familien burde have betalt en af sine shippingdirektører flere millioner kroner, som han retmæssigt havde krav på.

Det fastslår en ny dom, som erhvervsmediet har fået aktindsigt i. Derfor pålægger Østre Landsret nu Thornico-koncernen at betale en million dollar plus renter til den tidligere direktør.

Denne sag drejer sig om, hvorvidt en aftale om et salg af aktier fra direktøren til et af Stadil-familiens selskaber var bindende eller ej. Det har retten fastslået, at den var, og her accepterer Thor Stadil dommen.

»Vi skal have udleveret aktierne, og dem går vi og venter på. Når de kommer, så må vi jo bare betale. Der er ikke så meget mere i den sag,« siger Thor Stadil til Finans.

Masser af indtjening trods turbulens

De nye historier kommer i kølvandet på en særdeles turbulent tid for Stadil-klanen med både op- og nedture.

Thor Stadil er i forvejen indstillet til konkurskarantæne som følge af kollapset i rederiet, der gik ned med et brag i foråret 2020. En sag, der i det hele taget har trukket meget omtale. Derudover kører en anden karantænesag mod Thor Stadil efter et andet konkursramt selskab under rederiforretningen.

Hvis han bliver dømt, betyder det, at han ikke kan deltage i ledelsen af Thornico sammen med sin søn. I maj i år fortalte han til Finans, at han ikke mener, at sagerne har noget på sig.

»Jeg har ikke gjort noget som helst galt. Det kan jeg sige med god samvittighed. Tværtimod har vi understøttet rederiet med mange hundrede millioner gennem tiderne,« sagde Thor Stadil til Finans.

Men samtidig med modvinden i shippingkonkursen, har familien tjent historisk mange penge i 2020 under coronakrisen, hvor Thornico leverede et driftsresultat på 706 millioner kroner (ebit) – 37 procent mere end i 2019.

Det, selvom dele af forretningen, herunder Hummel, var hårdt ramt af nedlukninger verden over, samt at omsætningen faldt fra 9,2 milliarder kroner i 2019 til 8,5 milliarder kroner i 2020.

I forbindelse med offentliggørelsen af regnskabet for 2020 fortalte Christian Nicholas Stadil, at man forventer at nå endnu større højder i koncernen i 2021.