Stormvant økonom

Peter Andreassen har kun haft to arbejdspladser, men begge har været i kraftigt uvejr. Han er økonom og har arbejdet med mursten i over 20 år.

Peter Andreassen cykler ofte de ni kilometer fra hjemmet i Charlottenlund til Norden-kontoret på Store Strandstræde ved Nyhavn og Kongens Nytorv. Arkivoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved første øjekast er CVet for dagens runde fødselar ret kort, men til gengæld har der været masser af turbulens på de to eneste arbejdspladser, Peter Andreassen har været på, siden han afsluttede økonomistudierne i 1989.

Først kom han til Hafnia, en af datidens helt store forsikrings- og finanskoncerner, som lå i krig med Baltica og svenske Skandia. Der var skiftende fronter og belejringsforsøg, og for Hafnia endte det gruelig galt med konkurs og frasalg i små bidder.

Men inden da var en ung Peter Andreassen blevet ansat i Ejendomsselskabet Norden, som dengang var børsnoteret med Hafnia blandt ejerne. Her har han været i snart et kvart århundrede, og heller ikke her er han sluppet for dramatik af erhvervshistoriske dimensioner.

Gennem 1990erne havde Peter Andreassen og de øvrige Norden-folk nemlig opbygget en stor portefølje af kontorer og boliger i København og Malmø – og de cirka en mio. kvm. havde flere investorer set sig lune på.

Det udløste omkring årtusindeskiftet en langvarig budkrig, noget helt usædvanligt på det tidspunkt.

Tøj- og finansmanden Klaus Helmersen var blandt byderne, men Norden endte med at blive overtaget af en gruppe pensionskasser, og herefter blev et løbende udsalg af ejendomme indledt.

Få år efter skiftede Norden dog ham, da Peter Andreassen og tre andre chefer overtog navnet og det tomme selskab. Norden blev et managementselskab, der udviklede og drev en række ejendomme, ejet af fonde med indskud fra forskellige pensionskasser.

»Vi har finansiel styrke via pensionskasserne, vi har hurtig beslutningskraft, og vi har opbygget kompetence i udviklingsprojekter. Vi køber og udvikler med henblik på videresalg,« har ´ tidligere beskrevet styrker og kendetegn ved Norden.

Blandt de mange projekter og investeringer er han især glad for at have bidraget til at forvandle Holmen fra et lukket flådeområde til en bydel med boliger, kontorer og blandt andet Arkitektskolen. Norden har også udviklet Berlingske-karreen, så annonceafdelinger og kontorer i stueplan blev omdannet til butikker og cafeer, Kommunehospitalet er i dag en del af hans gamle studiested, Københavns Universitet, og lige over for Tivoli, på den gamle Scalagrund ved Axeltorv, satte Norden de fem kommende kontortårne på skinner; byggeriet er i fuld gang, og ejerskabet er overgået til pensionskasser.

I dag har Norden over seks milliarder kroner på bøgerne i form af ejendomme og igangværende projekter. Blandt dem fremhæver Peter Andreassen Sølvgade, hvor det tidligere DSB-hovedsæde er ved at blive omdannet til næsten 500 studieboliger – til stor begejstring på Københavns Rådhus.

Nyeste projekt handler om at udvikle det gamle Landsarkiv ved den snart metro-betjente Nuuks Plads på Nørrebro; det sker i samarbejde med statens Freja Ejendomme.

Trods baggrunden som økonom befinder Peter Andreassen sig i ejendomsbranchen som en fisk i vandet og betroede for halvandet år siden Berlingske, at han ikke kunne forestille sig et brancheskift – og han har da også undgået stormvejr de senere år.