Stormen om bidragssatserne: Nykredits ejer vil vende vinden med nyt værdisæt

Foreningen Nykredit, der ejer realkreditselskabet ­Nykredit, mærker en markant øget interesse ­for indflydelse fra medlemmerne efter de omstridte bidragsstigninger. Foreningens direktør er nu klar med et nyt værdisæt, der skal bidrage til positiv tale om »verdens bedste realkreditsystem«.

Foreningen Nykredits direktør, Louise Mogensen, synes, det har været et hårdt år med meget kritik af realkreditsystemet. Arkivfoto: Asger Ladegfoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nykredit stod forrest til skideballer fra frustrerede låntagere, da flere af de største realkreditinstitutter i løbet af året valgte at hæve bidragssatserne på realkreditlån endnu en gang.

Kombineret med planerne om at lade Nykredit børsnotere fik en stor gruppe kunder billedet af, at kunderne skulle malkes til fordel for de kommende aktionærer, og det skabte stor utilfredshed.

Men danske låntagere bør ikke være vrede, tværtimod. For på trods af de mange bidragsstigninger er det danske realkreditsystem fortsat verdens bedste. Sådan lyder det fra Loui­se Mogensen, der siden 1. august har været direktør i Foreningen Nykredit.

Foreningen, der er medlemsejet og frem til børsnoteringen ejer omkring 90 procent af Nykredit, er tidligere blevet kritiseret for at være en hemmelig og lukket klub, som ingen rigtigt vidste, hvad stod for. Men nu er foreningen klar til at markere sig med et nyt værdisæt bestående af fem mærkesager.

Ud over verdens bedste boliglån handler punkterne om, at realkreditsystemet kan levere billige lån også i økonomisk hårde tider, at systemet skal fremtidssikres, at der geo­grafisk set skal være lånemuligheder for alle i Danmark, samt at en del af overskuddet skal betales tilbage til kunderne.

Et hårdt år

Louise Mogensen erkender, at Fore­ningen Nykredit med de fem målsætninger også ønsker at være med til at fremhæve de positive ting, som realkreditsystemet bidrager med.

»Det er ikke nødvendigvis nyheder, men værdier, som vi synes, er vigtige. Og vi synes også, at der er behov for lidt nuancer. Det har været et hårdt år, hvor der har været rigtigt meget kritik og rigtigt meget fokus på nogle negative sider. Vi vil også gerne være en stemme, der fortæller om de positive sider,« siger Louise Mogensen og tilføjer:

»Det er rigtigt, at bidragene er steget, og vi forstår godt ønsket om, at bidragene skal ned. Men vi synes, at det er vigtigt at fortælle, at vi har et system, som mange andre misunder os. Vi er billige, har transparens og fordelagtige indfrielsesvilkår, og så har vi gennem mange år opbygget en investortillid, som kunderne nyder godt af. Det siger også noget om, hvor vigtigt det er, at systemet er robust og velkapitaliseret. Det skal vi værne om.«

Skal de fem punkter illustrere nødvendigheden af, at Nykredit børsnoteres?

»Børsnoteringen er ikke et mål i sig selv for os, men et middel til at opnå vores mål. Uanset hvilke krav vi står over for, og hvilke udfordringer vi bliver mødt med, så er en fleksibel adgang til kapitalmarkederne den bedste forudsætning for, at vi kan være til stede og yde lån til kommende generationer over hele landet,« siger Louise Mogensen.

Foreningens formand, Nina Smith, har tidligere udtalt, at fore­ningens rolle skal ændre sig efter børsnoteringen, hvor det forventes, at ejerandelen nedbringes fra 90 procent til omkring 60 procent.

Ifølge Louise Mogensen er foreningen stadig i en proces med at udarbejde en politik for, hvordan fore­ningen vil udøve aktivt ejerskab.

Det bliver dog et krav, at der skal udbetales udbytte fra Nykredit til ejerne, for det er forudsætningen for, at Foreningen Nykredit kan betale penge tilbage til Nykredit. Penge, som efterfølgende betales til kunderne som såkaldte kundekroner.

»Vi vil have en forventning om udbytte. Det tror jeg også, at de nye aktionærer vil. Og hoveddelen af det udbytte, vi får, vil vi tilbageføre som tilskud til Nykredit og i sidste ende kunderne,« siger Louise Mogensen.

Første udbetaling af Kundekroner kommer i slutningen af 2017, hvor kunder i datterselskabet Totalkredit over en periode får udbetalt 1.000 kr. pr. lånt million svarende til i alt 600 millioner kroner.

På vej mod kampvalg

Eftersom Foreningen Nykredit er ejet af medlemmerne, kan de via fore­ningens repræsentantskab opnå indflydelse på beslutningerne i foreningen. Der er løbende valg til repræsentantskabet – i foråret 2017 i regionerne Fyn og Nordjylland.

Ifølge Louise Mogensen er der en markant øget interesse fra medlemmerne for at søge ind i repræsentantskabet. Og det skyldes i høj grad utilfredshed med de stigende bidrag.

»Der er ingen tvivl om, at de stigende bidrag fylder meget. Det er en frustration, hvor man ikke forstår, hvorfor bidragene er steget. Det fylder stadig mege, og det har været en stor opgave at forklare, hvorfor bidragene er steget. Men det er nødvendigt, for at vi sikrer, at dansk realkredit er til stede også for de kommende generationer,« siger Louise Mogensen.

De fem mærkesager er samlet i en ny folder, der nu skal ud til medlemmerne.