Storme har drænet erstatningsfond

De seneste måneders kraftige storme og oversvømmelser dræner i usædvanlig grad den danske stormflodsfond.

Fonden er etableret for at hjælpe hus- og sommerhusejere med at overvinde de værste økonomiske følger af ekstreme oversvømmelser og modtager årligt omkring 80 millioner kroner i indskud fra landets forsikringstagere.

Men 24Timer skriver, at fonden endnu ikke er færdig med at udbetale erstatninger efter novemberstormen i 2006, der medførte nogle af de værste oversvømmelser i 100 år og i værste fald kan koste fonden 350 millioner kroner i erstatning.

Så allerede før Stormrådet i morgen mødes for at drøfte, om også denne weekends storme skal udløse en bølge af erstatninger, er Stormflodsfonden ved at være drænet for midler.

"Novemberstormen bliver dyr. Vi har over 3.500 skader, og hvis de koster 100.000 kroner i gennemsnit, kommer vi op på 350 millioner kroner," siger sekretariatsleder Hans Reymann-Carlsen fra Stormrådet til 24timer.

Så er alle pengene i stormflodsfonden vel brugt?

"Ja, men dels kommer der løbende penge i stormflodspuljen, og hvis det ikke er nok, har Stormrådet ifølge loven adgang til at låne op mod 200 millioner fra statskassen," siger Hans Reymann-Carlsen.

Så under alle omstændigheder behøver de seneste måneders stormflodsofre ikke at frygte for erstatningerne, da man i værste fald kan trække af statskassen.

Eigil Kaas, professor i meteorologi på Niels Bohr Institutet mener, at vi er inde i en periode, hvor sandsynligheden for flere storme er større end normalt, og han kalder de nuværende vejrforhold for »opsigtsvækkende«.

"Det er helt uhørt, at det er så varmt i så lang tid. En god del skyldes den globale opvarmning, som har været med til at opvarme oceanerne omkring os gennem lang tid. Vi har haft samme vejrsituationer andre år, men når vi hele tiden har den underliggende globale opvarmning, så kommer det hele op på et højere niveau over hele kloden," siger Eigil Kaas.

Kilde: 24Timer