Storinvestorer i straffeaktion mod Carnegie efter OW Bunker

En stor gruppe danske storinvestorer har lagt bankerne bag den fatale børsnotering af OW Bunker på is. Særligt Carnegie mærker vreden fra investorerne, der fravælger banken i deres aktiehandel. Det koster millioner i mistede indtægter.

Foto: Kasper Palsnov

Mens de lægger sidste hånd på de søgsmål, som ventes at komme i kølvandet på OW Bunker-skandalen, er en række danske storinvestorer allerede i gang med at straffe især Carnegie for bankens rolle i sagen. Det sker ved, at investorerne i stort omfang fravælger Carnegie, når de handler aktier, og det koster ifølge Berlingskes kilder Carnegie millioner af kroner i mistede indtægter på aktiehandel.

Ifølge Berlingskes kilder fravælger investorerne i et vist omfang også Nordea på samme konto. Derudover spillede Morgan Stanley en hovedrolle i børsnoteringen, men de danske investorer bruger ikke den amerikanske investerinsgbank i særlig høj grad, og den rammes derfor kun i meget begrænset omfang.

I investorernes optik spillede Carnegie hovedrollen på banksiden, da OW Bunker blev børsnoteret 28. marts sidste år samt det månedlange forberedende arbejde inden noteringen, og derfor er særligt Carnegie i skudlinjen nu.

Berlingske har talt med seks af Danmarks allerstørste investorer og kapitalforvaltere, der investerer på vegne af de danske pensionskasser. Flere af dem kalder selv deres handling over for bankerne for en »straffeaktion«. Derudover har Berlingske været i kontakt med flere højtstående bankfolk i forskellige banker, der kender til straffeaktionen og har bekræftet den over for Berlingske.

Herfra lyder det samstemmende, at Carnegie ligesom Nordea er i en slags karantæne efter OW Bunker-sagen. For de fleste store investorers vedkommende har det været tilfældet siden årsskiftet og vil som minimum fortsætte frem til udgangen af juni og måske året ud.

De fleste store investorer og kapitalforvaltere producerer til egen brug en halv- eller helårlig evaluering, hvor de giver de danske børsmæglere karakterer. Denne rangordning bruger de hver især til at beslutte, hvilke banker de vil bruge til at købe og sælge aktier. Her er særligt Carnegie røget langt ned ad listerne, så de dermed får en væsentligt mindre andel af de samlede indtægter på aktiehandel, det der også hedder kurtage. Det drejer sig om millioner af kroner, som dermed går til andre børsmæglere.

Efter flyselskabet Cimber Sterlings katastrofale børsnotering i 2009 mærkede investeringsbanken SEB også en straf fra investorer, der skar i kurtagen. Men for investorerne er OW Bunker-sagen langt værre.

»Vi har specifikt nævnt over for Carnegie, at de fremover kan forvente at få en mindre del af den kurtage, som vi regner med at bruge, og det skyldes OW Bunker-sagen,« siger en porteføljeforvalter i et kapitalforvaltningsselskab.

Det er en holdning, som går igen.

»Sådan en sag er påvirket vurderingen af en bank. Vi bruger ikke det med at lægge nogen på is. Men det får en effekt, for de har et moralsk ansvar i sagen, og de har ikke gjort deres arbejde godt nok, Det skal de vide, og derfor får Carnegie en lavere andel af kurtagen i øjeblikket,« siger en aktiechef i en stor pensionskasse.

I investormiljøet ser man kritisk på OW Bunker-sagen, fordi selskabet gik konkurs efter kun syv måneder på fondsbørsen, og fordi det efterfølgende har vist sig, at OW Bunkers forretningsmodel måske var noget meget andet, end den der blev beskrevet i børsprospektet. Derfor arbejder en lang række både danske og internationale investorer også på at rejse sager ved domstolene.

Direktøren for Carnegie Danmark, Claus Gregersen, bekræfter indirekte, at der en effekt på børsmæglerforretningen i banken efter OW Bunker.

»Uden at kommentere om vi er ramt og hvor meget, så ville det være underligt, hvis ikke de banker, der har deltaget i OW Bunker, er påvirket kortsigtet på samhandlen med deres kunder efter den sag,« siger Claus Gregersen og tilføjer, at det finder han »ikke kontroversielt«, og at ingen kunder har forladt Carnegie som følge af OW Bunkers konkurs.

Men bruger alle kunder Jer i helt samme omfang som før OW Bunkers konkurs?

»Jamen, jeg vil ikke kommentere Carnegie specifikt, og der var jo en række banker i syndikatet. Men det skulle undre mig, hvis det ikke var således, at vi der var med i transaktionen ikke er blevet påvirket negativt på den kortsigtede samhandel,« siger Claus Gregersen.

I modsætning til investorerne ser Claus Gregersen ikke investorernes aktion som dramatisk.

»Generelt er det sådan, at vores forretning vokser, så ville den sikkert være vokset mere, hvis det ikke var for OW Bunker. Det tror jeg sådan set,« siger Gregersen.

Nordea erkender blankt, at bankens aktiehandel er negativt ramt efter konkursen i OW Bunker.

»Der er ingen let vej ud af det her. Vi arbejder hårdt for at være der for kunderne, men vi har mærket en nedgang efter OW Bunker,« siger Stephan Ghisler-Solvang, pressechef i Nordea.