Store vognmænd forskanser sig mod røvere

Landevejsrøvere får store vognmænd til lave egne rastepladser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skruppelløse landevejsrøvere og tyveknægte, der plyndrer lastbiler på de danske veje, rammer især chauffører ansat hos små vognmænd. Det skriver Avisen.dk.

For selv om politikere og transporterhvervet i årevis har talt om et presserende behov for sikrede offentlige rastepladser, hvor alle chaufførerne kan være i fred, er det ikke blevet til noget.

Derfor er de store spillere i vognmandsbranchen begyndt at forskanse sig på indhegnede, private rastepladser med overvågningsudstyr, mens chauffører ansat hos små vognmænd må parkere på offentlig vej med de risici, det indebærer.

-"Udviklingen går i den retning, at de store beskytter sig selv, mens de små er overladt til sig selv, siger John Roy Vesterholm, der er chefjurist i DTL, brancheorganisationen for det danske transporterhverv.

Det kan en af branchens store spillere, Frode Laursen med 700 lastbiler samt 1.100 medarbejdere, bekræfte.

- Vi har et stort ansvar for at sikre chauffører, gods og biler, og vi havde ikke tålmodighed til at vente på de offentlige, sikre rastepladser, så vi har etableret vore egne sikre, indhegnede lokaliteter syv steder i Norden, hvor chaufførerne kan hvile, siger Anders Balle, pressechef i Frode Laursen.

På Frode Laursens egne oplyste rastepladser er der indgangskontrol, vagtpatruljer, hegn og kameraovervågning også mulighed for at spise, bade, se tv, komme online og for at vaske tøj.

Samme løsninger tilbyder de fleste store vognmænd og speditører, mens flertallet af chauffører, som kører for små og mellemstore vognmænd, må nøjes med de mindre sikre offentlige rastepladser med knapt så mange faciliteter.