Store virksomheder tjener kassen på at dele ud af deres software

Engang var open source blot en sandkasse for nysgerrige programmører, men det bliver nu som koncept omfavnet af store, pengetunge virksomheder.

Engang var open source blot en sandkasse for nysgerrige programmører, men det bliver nu som koncept omfavnet af store, pengetunge virksomheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere og flere større virksomheder vælger at lægge deres software ud som open source. Dermed kan hele branchen forbedre softwaren, og det opvejer ifølge Gus Robertson, administrerende direktør i open source firmaet NGINX, ulemperne ved, at konkurrenterne også får adgang til den, skriver Version2.dk.

Oprindelig var open source ikke oplagt til brug af større virksomheder. Det var som udgangspunkt lavet af forskere rundt omkring i verden, og deres mål var at lave gode systemer, der kunne lette deres egen og andres forskning, ikke at skabe profit.

It-pengene blevet lavet hos store virksomheder, der udviklede software internt og beskyttede den med næb og kløer. Microsoft, IBM og Oracle udviklede software, der var år undervejs.

Holdningsændring på vej

Da Netflix skulle lanceres, eksisterede den nødvendige software ikke. Derfor valgte Netflix at få open source-miljøet til at skræddersy software til selskabets udgivelsesplatform og forretningsmodel. Til gengæld blev slutresultatet lagt frem som open source, og for den udbytterige interaktion med eksterne programmører og sine brugere fik projektet innovationsprisen JAX.

Flere andre brancher har samlet open source-bolden op, og i medicinalindustrien skabte det tilbage i 2013 røre, da Pfizer gjorde en avanceret software til behandling af kæmpemolekyler offentligt tilgængelig. Hermed lagde man op til et samarbejde med konkurrenterne om at knække tungere medicinske problematikker sammen.

Selv helt traditionelle, pengetunge virksomheder som GE, Chevron, Wal-Mart, Berkshire Hathaway og Ford er begyndt at gøre dele af deres systemer til open source.

Via: techcrunch.com