Store virksomheder snuser også til innovation i Silicon Valley

Det er ikke kun iværksættere, der kan lære noget i Silicon Valley. Store, danske virksomheder er også begyndt at hente inspiration til innovation fra virksomheder i verdens startup-knudepunkt.

Adskillige danske virksomheder er gået i Apples, Ubers og Facebooks fodspor og har søgt inspiration i Silicon Valley. Foto: Robyn Beck/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er andre end iværksættere, der strømmer til verdens største startup-, innovations- og teknologi-knudepunkt, Silicon Valley. De store virksomheder er også kommet med på vognen. Ledere fra store aktører som Mærsk og logistikvirksomheden DSV har hentet inspiration til en mere innovativ forretning i San Francisco.

Som led i en MBA fra DTU Business har de danske ledere besøgt den amerikanske vestkyst for at få et indtryk af områdets opfindsomme etableringsmiljø. Studieturen har fundet sted i samarbejde med det berømte californiske universitet Berkeley, der ligesom Silicon Valley er kendt for sit særlige fokus på innovation.

»I stedet for at bringe professorerne hertil, tager vi vores klasse til Berkeley i en uge. Dels for at følge et program, vi har udviklet sammen med dem, men lige så meget for at opleve hele det innovationsmiljø, man finder i Silicon Valley,« siger Jesper Christiansen, programdirektør ved DTU Business.

Han forklarer, at virksomhedskulturen er kendetegnet ved at være ekstremt forbrugerorienteret.

»Man er rigtig god til at finde nye forretningsområder, som er drevet af ændrede forbrugerbehov. Der er meget »udefra og ind-innovation«, som tager mere udgangspunkt i kundernes ændrede adfærd end i, hvad man måske selv kunne tænke sig at gøre som virksomhed,« siger han og fortsætter:

»Det er ikke for ingenting, at Apple og taxitjenesten Uber begyndte sådan et sted. Eller at Facebook flyttede til området, da det først kom i gang. Virksomhederne er ekstremt fokuseret på, hvad der skal drive den fremtidige forretning.«

Ildsjæle fra hele verden

Som verdens største knudepunkt for innovation og teknologi tiltrækker Silicon Valley iværksættere, ildsjæle og lyse hoveder fra hele verden. Kobler man dem sammen med venturefonde med penge på lommen, får man en region med et væld af nyetablerede virksomheder.

»Hvis man har en idé i Silicon Valley, prøver man bare lykken. Det er min fornemmelse. Folk holder sig ikke tilbage, fordi de lige skal se tiden an, eller fordi de tidligere er gået konkurs med en anden virksomhed. De tænker, at deres idé måske er den næste Facebook eller Google,« siger programleder i DSV Christian Nilaus, som deltog på uddannelsens nyligt afsluttede 17. hold.

Selv om han ikke arbejder fra sine forældres garage, men fra en global transportvirksomhed har han ladet sig inspirere af det californiske startup-miljø. For selv om DSV ikke kommer til at ændre hele sin kultur til et nyt Google, skal innovation tænkes ind i hele organisationen, så de gode ideer får lov til at komme frem. Der skal være plads til at afprøve nye projekter og se, hvad der virker.

»Man skal kravle, før man kan gå, før man kan løbe, og før man kan flyve. Vi forsøger at opsætte en boble, hvor man kan få lov til at agere, som om man var en lille nyetableret virksomhed med et lille team, som er meget omkostningsfokuseret og skal levere noget hurtigt, som enten skal briste eller bære. I Silicon Valley bruges princippet om, at hvis man skal fejle, skal man fejle hurtigt, så man kan komme videre. Og det er en kunst,« siger Christian Nilaus.

Nødvendigt med fornyelse

Han mener, at fornyelse er nødvendig for at være klar til fremtidens konkurrence, og det synspunkt bakkes op af programdirektør Jesper Christiansen fra DTU Business.

»Det er lidt sjovt, at MBA jo egentlig står for master of business and administration. For i virkeligheden kan man sige, at det interessante i dag ikke er at »administrere en business«, men at udvikle den. På langt sigt vækster vi ikke ved at blive ved med at administrere det, vi har, men ved kontinuerligt at udbygge og udvikle nye lønsomme forretningsområder,« siger han.

»Tiden, hvor man udviklede et produkt og levede af det de næste tyve år, findes jo næsten ikke mere. Der er ikke rigtig noget i forretningsverdenen, der i dag er statisk.«

Selv om det bestemt kan tage lang tid for en større virksomhed som eksempelvis DSV eller Mærsk at omstille og forny sig, vil effekten i kroner og øre som regel også være tilsvarende markant større.

»Det er selvfølgelig vigtigt, at vi som virksomheder konstant er omkostnings- fokuserede, men vi kan kun spare os til vækst et vist stykke tid. Efter det bliver vi nødt til at finde ud af, hvordan vi skaber ny lønsom forretning, som vi kan leve af, og som skaber nye arbejdspladser i fremtiden,« siger Jesper Christiansen:

»De store virksomheder har mindst et lige så stort behov for kontinuerlig innovation, som de små. De bliver også nødt til at finde ud af, hvordan kundebehovene ændrer sig, og hvordan de gearer forretningen til nye vækstområder. Ellers ender områderne måske med at blive overtaget af andre, der har fået nogle nye ideer lidt hurtigere,« understreger han.