Store rabatter på leasingbiler koster statskassen dyrt

Skatteministeren er overrasket over kæmperabatter til leasingselskaber, der koster statskassen dyrt i registreringsafgift.

Foto: ARND WIEGMANN

Statskassen går glip af betydelige indtægter, når store bilfirmaer, importører og leasingselskaber handler spritnye biler med hinanden til ultralave priser. Det viser en række eksempler, som Jyllands-Posten har identificeret i Skats motorregister. Dataene afslører f.eks., at der er blevet solgt Hyundai Tucson-biler for omkring 91.000 kr. inklusive registreringsafgift pr. styk, selv om bilen hos forhandlerne har en listepris på 314.995 kr.

Den lave indregistreringsværdi betyder, at der kun er blevet indbetalt 40.697 kr. i registreringsafgift. Var de blevet solgt til en almindelig forbruger til listeprisen, skulle statskassen ifølge FDM have haft omkring 162.866 kr. i registreringsafgift.

Eksemplet er ikke enestående, og oplysningerne vækker opsigt på Christiansborg, hvor Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil indkalde skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd. Ministeren er selv overrasket, og han oplyser, at han vil have Skatteministeriet til at inddrage sagen i den undersøgelse, han bestilte, da Jyllands-Posten for to uger siden afslørede, at leasingselskaber har brugt en bestemmelse i loven til helt at undgå registreringsafgifter på nye biler.

Det fremgår ikke af Skats register, hvem der har indregistreret bilerne, men Hyundai Bil Import bekræfter, at firmaet har solgt et større antal biler i forbindelse med en leasingkampagne hos en ekstern samarbejdspartner, og at der i den forbindelse er givet mængderabat.

»Når man køber stort ind, er man også berettiget til rabat. Derfor er der en prismæssig forskel på, om man køber 1 eller 200 biler. På den måde er jeg overbevist om, at vi i al væsentlighed ikke agerer anderledes end de andre aktører på det stærkt konkurrenceprægede danske marked for billeasing,« oplyser pressechef i Hyundai Bil Import Annegrethe Skovby.