Store investorer frygter børstørke efter OW-kollaps

Danske selskaber står ikke i kø til børsen efter OW-skandalen, og en række store investorer tror ikke på danske børsnoteringer før tidligst i efteråret 2015. Dermed vil selskaber mangle finansiering og skabe færre nye job.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kollapset i OW Bunker kan sætte en stopper for nye danske børsnoteringer. Vreden over forløbet i den nordjyske virksomhed er så stor, at investorerne vil være yderst forsigtige, næste gang et selskab vil på børsen. Det påpeger en række store investorer over for Berlingske.

»Kapitalfondene vil holde deres selskaber fra en notering i et stykke tid. De vil ikke slås i hartkorn med OW Bunker, for det vil påvirke prissætningen, og derfor er det sandsynligt, at fondene ikke vil overveje børsnoteringer i det næste stykke tid,« siger Henrik Nøhr Poulsen, investeringschef i Industriens Pension.

Han bakkes op af porteføljemanager Kasper Brix-Andersen fra BankInvest – en af de investorer, som nåede at sælge ud af OW Bunker før konkursen.

»På den korte bane er der lagt en vis distance mellem en række investorer og visse investeringsbanker. Historikken viser dog også, at aktiemarkedet generelt husker dårligt, så når der er gået en vis periode, glemmer det, hvad der skete,« siger han.

Berlingske har talt med en række store investorer, som blev hårdt ramt af konkursen i OW Bunker. De ønsker ikke at stå frem, men oplyser, at de ikke tror på danske børsnoteringer før tidligst i efteråret 2015.

OW Bunker blev børsnoteret i foråret. Nu er selskabet væk, og det samme er Altor og de næsten tre mia. kroner, som den svenske kapitalfond tjente på noteringen. Investorerne står nu klar med omfattende erstatningssager.

De manglende børsnoteringer er bekymrende, fordi erfaringer fra blandt andet Sverige ifølge direktøren for den danske fondsbørs viser, at der er en betydelig sammenhæng mellem nye børsnoteringer og skabelsen af nye arbejdspladser.

Bjørn Sibbern, adm. direktør for Fondsbørsen, håber, at investorerne ikke lader udviklingen i OW Bunker spille ind.

»Vi kan se, at de mindre virksomheder, som går på fondsbørsen i Sverige, skaber 20 gange flere job, end en traditionel svensk virksomhed gør. Den effekt går vi glip af, hvis ikke der kommer nye danske virksomheder på børsen,« siger Bjørn Sibbern.

Han bakkes op af Per Nikolaj Bukh, professor ved Aalborg Universitet, som mener, at der som følge af udviklingen vil blive skabt færre job i Danmark:

»Hvis virksomheder ikke kan komme på børsen, medfører det et tab for det danske samfund. For når børsmarkedet ikke er velfungerende, så bliver finansieringen dyrere for virksomhederne.«

Han påpeger desuden, at det danske børsmarked kan blive så smalt, at det bliver mindre interessant for især internationale investorer.

Læs mere: