Store industrivirksomheder griber bæredygtighed forkert an: Kan koste milliarder på bundlinjen

I Danmark tror vi ofte pr. automatik, at vi er i førertrøjen, når det handler om bæredygtighed og grøn omstilling. En ny undersøgelse af de største danske industrivirksomheders bæredygtighedstiltag viser dog ifølge Rambøll, at alt for få tænker det ind som et grundparameter for fremtiden.

Ib Enevoldsen, adm. direktør for Rambøll Danmark, fastslår, at det ikke er nok at omstille firmabilflåden til elbiler og kigge på sine flyrejser, når landets store virksomheder arbejder med bæredygtighed. Det skal tænkes som en grundforudsætning for fremtidens virksomhedsdrift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejder du med bæredygtighed og grøn omstilling som en grundforudsætning for din virksomheds fremtid, eller ser du det som tiltag, der skal tilføjes og klistres ovenpå den eksisterende forretning, fordi omverdenen kræver det af dig?

Hos landets store industrivirksomheder er svaret i høj grad det sidste. Det viser en ny undersøgelse, som konsulenthuset Rambøll har fået lavet.

Her er Danmarks 250 største industrivirksomheder blevet bedt om at angive, hvilke op til tre parametre, der i højest grad driver deres bæredygtighedsindsats.

Klart højest på dagsordenen ligger at efterleve kundernes krav, at overholde lovgivningen og at tage ansvar for klimaforandringerne som en samfundsmæssig udfordring.

Til gengæld angiver kun knap en tredjedel muligheden for at skabe nye forretningsmuligheder blandt de tre vigtigste parametre. Under en sjettedel angiver, at virksomheden indfører bæredygtige tiltag for at skabe økonomisk vækst.

Bliver grundlag for overlevelse

Resultaterne viser ifølge adm. direktør i Rambøll Danmark, Ib Enevoldsen, en alarmerende tendens – nemlig at mange danske industrivirksomheder lader til at arbejde med bæredygtighed ud fra et compliancehensyn.

»De bliver trukket til det af deres større globale kunder, som når eksempelvis Vestas og Novo Nordisk presser dem til det med specifikke krav. Eller det bliver pålagt fra regeringen eller forskellige instansers side. Men på den måde risikerer du at misse de fordele, der er ved at være firstmover. Så bliver det en omkostning for at få lov at beholde dine kunder i stedet for en mulighed for at kapre nye,« siger Ib Enevoldsen.

Hvis danske industrivirksomheder kommer for sent i gang med at omstille sig, ender de med blot at efterleve en række standarder og regulering, der er fastsat af EU og de danske myndigheder. Argumentet lyder, at hvis det sker, bliver man blot sidestillet med en række konkurrenter i stedet for at udnytte åbenlyse fordele, hvilket på sigt kan koste milliarder på bundlinjen.

»Det er ikke for at tale dem ned, der tager en eksisterende forretning og så forsøger at lægge nogen ovenpå den. Men vi ser bare ind i en fremtid, hvor bæredygtighed og grøn omstilling bliver et grundlag for at overleve forretningsmæssigt. Samtidig kan der tjenes mange penge på det,« siger Ib Enevoldsen.

GRAFIK

Bæredygtighed i industrien drives af kundekrav og regler

Kun hver sjette af landets største industrivirksomheder har økonomisk vækst blandt sine tre vigtigste parametre for bæredygtige tiltag. Det risikerer at koste dem dyrt på sigt, advarer Rambøll.

Rambøll bakkes op af Steen Hildebrandt, professor emeritus ved Aarhus Universitet og adjungeret professor ved Center for virksomhedsudvikling og ledelse på CBS, som i mange år har beskæftiget sig indgående med bæredygtighed og vækst.

»Det kan koste industrivirksomhederne forretningen, hvis de indfører bæredygtige tiltag uden at koble dem til virksomhedsstrategien, ellers bliver de jo aldrig en god forretning. For på langt sigt er bæredygtighed nemlig deres licence to operate og den måde, hvorpå de får medarbejdere og kunder nu og i fremtiden,« skriver Steen Hildebrandt i en pressemeddelelse om Rambøll-undersøgelsen.

Danmark sakker efter naboer

Ib Enevoldsen peger på, at vi i Danmark har en tendens til automatisk at tro, at vi er langt foran de fleste andre, når det handler om bæredygtighed og grøn omstilling. Men Rambølls oplevelse inden for industrien er, at eksempelvis både Tyskland og Sverige er foran os.

»Vi arbejder med en del virksomheder i Tyskland indenfor kemi- og automobilindustrien. Her arbejdes der virkelig i dybden med bæredygtighed og grundlæggende omstilling af virksomhederne. De snakker bare ikke så højt om det, før det er sket. Herhjemme har vi været hurtigt ude at sige, at vi vil sådan og sådan i 2025 og 2030, og så kommer arbejdet først efterfølgende,« siger Ib Enevoldsen.

71 af de 250 største industrivirksomheder i Danmark har besvaret Rambølls undersøgelse, hvilket konsulenthuset anser som tilfredsstillende. Deltagerne indeholder blandt andet fødevarevirksomheder, lægemiddel-, healthtech-, medico- og biotekvirksomheder samt byggeri og tøjproducenter.