Store giftfund i danske sko og sandaler

Allergifremkaldende dansk fodtøj udløser europæisk alarm, men er fuldt lovligt i Danmark

Allergifremkaldende krom i fodtøj kan bevirke, at huden bliver rød, hævet og smertende, hvilket i nogle tilfælde breder sig op ad benene. Hvis man udsættes for påvirkningen i lang tid, kan det medføre allergi. Billedet er fra Bianco Footwear på Strøget i København. Fold sammen
Læs mere

Danske sko og sandaler i læder frigiver stærkt allergifremkaldende krom i store mængder. De skadelige kemikalier har Miljøstyrelsen konstateret i en stikprøvekontrol, og myndighederne betragter fundene med så stor alvor, at der er sendt en advarsel om det danske fodtøj til samtlige EU-lande, viser dokumenter, som Berlingske har fået aktindsigt i. Trods den dokumenterede risiko for allergiske reaktioner er det ikke forbudt at sælge lædervarer med krom i Danmark, og de danske virksomheder sælger derfor produkterne uhindret i dag.

Bestseller, Bianco Footwear og børneskotøjsfirmaet Bisgaard Sko er nogle af de danske virksomheder, som har solgt fodtøj med det skadelige krom, viser interne dokumenter, som styrelsen af hensyn til virksomhederne ikke har offentliggjort i testrapporten. En børnesandal fra Bisgaard Sko er blandt de mest skadelige af testens produkter, og den frigiver ti gange så meget krom som tilladt på det tyske marked. I Tyskland blev der indført et forbud mod krom for et år siden, efter at en tysk TV-udsendelse havde vist, hvordan kromallergi ødelagde huden på tyskernes fødder.

Forbud kan mindske allergi

I alt otte af 18 indkøbte sæt læderfodtøj i Danmark frigav ifølge Miljøstyrelsen større mængde krom end den grænseværdi, man har indført i Tyskland. I testrapportens konklusion skriver styrelsen, at »alt i alt tyder resultaterne i dette projekt på, at der er problemer med indhold og afgivelse af krom fra lædersko i Danmark«. En af rapportens medforfattere mener, at der burde være forbud mod det skadelige stof her i landet.

»Problemet er efterhånden godt dokumenteret, og set fra min stol er der ingen tvivl om, at en stram regulering i Danmark eller EU vil føre til, at vi undgår mange tilfælde af en meget indgribende allergi,« siger Jeanne Duus Johansen, professor og centerleder ved Videnscenter for Allergi.

Antallet af kromallergikere er vokset betydeligt fra 1995 til 2007, viser et nyligt afsluttet studie, og Jeanne Duus Johansen har mødt mange af de danske patienter, som har fået allergien fra sko og sandaler.

»Du får eksem og udslæt på fødderne. Huden bliver rød, hævet og smertende, og du kan få sår oven på fødderne. Hvis du udsættes for krom i lange perioder, kan eksemen brede sig op ad benene,« siger hun og fortæller, at allergien opleves som meget generende.

Unge kvinder får allergi

»Jeg har mødt mange unge kvinder, som er blevet meget kede af, at de ikke længere kan gå i det fodtøj, de vil. Det svækker deres livskvalitet,« siger hun og tilføjer, at flere er nødsaget til at gå i specialfremstillede sko.

Fundet af krom bekymrer skoimportørernes brancheforening, der mener, at danske skoimportører er bedst sikret, hvis de holder sig til europæiskproducerede sko.

»Stigningen i allergikere er sket i den perio-de, hvor importen fra Fjernøsten er vokset ret kraftigt. Jeg vurderer, at vi i Europa er lidt længere fremme med at mindske mængden af kemikalier i fodtøj,« siger Jesper Mertz, formand for Danmarks Skoleverandørforening.

Sko med højt indhold af krom bør slet ikke sælges i Danmark, mener formanden, der er åben over for et fælles europæisk forbud.

»Allergikere er jo et voksende folkefærd, så jo mere vi kan begrænse problemet desto bedre. Så vi støtter klart en europæisk regulering, selv om det jo vil gøre arbejdet vanskeligere for os, siger han.«