Store gevinster ved øget innovation

Danmark kan løfte sin velstand i vejret på betydelig vis, hvis flere danske virksomheder blev bedre til at udvikle nye produkter og bedre design, viser en ny undersøgelse fra Copenhagen Business School.

Foto: Torben Christensen. CBS Copenhagen Business School på Solbjerg Plads 3, Frederiksberg.
Læs mere
Fold sammen

Tæt ved to milliarder kroner mere i velstand om året. Så meget ville det danske bruttonationalprodukt (BNP) stige, hvis Danmark fik lige så mange innovative virksomheder, som de fem lande inden for OECD, der er længst fremme på dette vigtige område, viser en ny forskning.

Danmark er gennem de senere år sakket bagud og er i dag kun placeret som nummer 12 blandt europæiske OECD-lande, når det gælder om at have flest opfindsomme virksomheder, der udvikler mange nye produkter og arbejdsgange.

Danmark skal i front som innovativ

Regeringen har det ellers som mål, at Danmark i 2020 skal være blandt de fem europæiske OECD-lande med den højeste andel af innovative virksomheder.

»Men det vil kræve, at Danmark får 5.400, eller 6,2 procent flere, innovative virksomheder,« siger analysechef Rasmus Højbjerg Jacobsen fra CBS, der er en af forfatterne til rapporten »Produktivitets-effekter af flere innovative virksomheder«.

Han tilføjer, at hvis beskæftigelsen også steg med 6,2 procent i de innovative virksomheder, ville det svare til 16.200 nye job af denne slags og øge det danske BNP med 2,1 milliarder kroner årligt.

»Øget innovation vil typisk føre til, at virksomheden får en bedre produktivitet, og dens produkter kan enten fremstilles til en lavere pris eller i en bedre kvalitet. Begge dele kan føre til øget eksport. Men på længere sigt stiger reallønnen herhjemme også i takt med væksten i produktiviteten. Også de offentlige finanser vil få det bedre som følge af øgede indtægter fra skatter og afgifter,« siger Rasmus Højbjerg Jacobsen.

De mange positive effekter er en af årsagerne til, at der gennem de senere år er kommet betydeligt mere fokus på innovation og produktivitet.

Sammenhængen mellem innovation og produktivitet er da også et emne, som regeringens Produktivitetskommission, der har professor Peter Birch Sørensen som formand, sætter fokus på i løbet af efteråret.