Store forventninger til Novo Nordisk

Fremgang, fremgang og mere fremgang har været hovedoverskriften for fondsbørsens mest værdifulde selskab - Novo Nordisk - gennem hele 2010.

Novo Nordisks fabrik i Kalundborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun enkelte knaster har fundet vej til overfladen, men det har dog ikke kunne lægge en dæmper på entusiasmen hos investorerne, som har oplevet en markant stigning i værdien af deres Novo Nordisk-investering i årets løb.

Lanceringen af den nyeste diabetesbehandlingsform, GLP-1 midlet Victoza, er gået over alt forventning i såvel Europa som USA, og med lanceringen i Japan på plads er salget eskaleret yderligere. Salgsfremgangen for de moderne insuliner har også vist sig markant trods intensiv konkurrence på alle markeder.

Omsætnings- og indtjeningsmæssigt har der heller ikke været slinger i valsen hos Novo Nordisk. Regnskabstallene fremlægges ved 8-tiden onsdag den 2. februar, og Novo Nordisk ventes at bogføre en omsætning for året på 60,3 mia. kr. eller 9,2 mia. kr. mere end året før.

Salget af diabetesmidler estimeres til 45,3 mia. kr., hvoraf Victoza estimeres at stå for 2,2 mia. kr. Og koncernens andet ben - biofarmaceuticals, som indeholder Novoseven og væksthormonforretningen - vurderes at generere en omsætning på 15,0 mia. kr.

Driften ventes at give et overskud på 18,6 mia. kr. eller 26 pct. mere end i 2009, og nettoresultatet estimeres til at lande på 14,6 mia. kr. mod 10,8 mia. kr. Estimaterne er baseret på en rundspørge blandt 26 analytikere, som SME Direkt har foretaget.

Efter det forrygende 2010 bliver et af hovedpunkterne i årsregnskabet forventningerne til 2011. Ved tredje kvartal indikerede Novo Nordisk de foreløbige planer for året til en salgsvækst tæt på 10 pct. og en vækst i resultat af primær drift på 10-15 pct., begge dele opgjort i lokale valutaer.

Det ligger tæt på forventningerne til det nu overståede regnskabsår. I kroner estimeredes væksten for 2011 at blive omkring 2 pct.point lavere end i lokale valutaer, mens væksten i rapporteret resultat af primær drift ventedes at blive omkring 4 pct.point lavere end i lokal valuta.

"Konservative forventninger", lød dommen fra analytikerside, og administrerende direktør Lars Rebien Sørensen indrømmede på den efterfølgende telekonference den indbyggede forsigtighed i estimatet. Topchefen pegede blandt andet på usikkerheder i form af sundhedsreformer i Europa og en eventuel generisk konkurrence til Novo Nordisks Prandin i løbet af 2011.

Analytikernes bud på 2011 er da også en del mere optimistisk end Novo Nordisks eget. Fra det hold lyder forventningen på en salgsvækst på 10,6 pct. og en vækst i driftsresultatet på 13,7 pct. i kroner. Det svarer til en omsætning på 66,6 mia. kr. og et driftsresultat på 21,5 mia. kr.

Udover 2011 estimaterne ventes Novo Nordisk at fremlægge nye langsigtede mål. Især EBIT-målet om en driftsmarginal på 30 pct. står til at blive opdateret og fra flere sider ventes en forøgelse af målet på op mod 35 pct.

Ud over forventningerne vil opmærksomheden også samle sig om hovedkonklusionerne fra den resterende del af fase 3a-programmet for den kommende generation af insuliner - degludec og degludecplus. Novo Nordisk har tidligere oplyst, at disse vil blive offentliggjort i forbindelse med årsrapporten.

Novo Nordisk-aktien har siden årsskiftet 2009/10 klart distanceret sig fra C20-indekset. Aktien er steget ca. 89 pct., mens C20-indekset i samme periode er steget ca. 38 pct. I perioden har den laveste notering for Novo Nordisk-aktien været 332,30 den 5. januar sidste år, mens aktien toppede den 11. januar i år i 660 kr.

RB-Børsen