Store forventninger til »Internet of Things«

Det er selvsagt svært at spå om fremtiden. Men når det kommer til, den måde vi fremover kommer til at leve i intelligente hjem, er der noget, der tyder på, vi står på tærsklen til en revolution.

Foto: Carl Redhead.
Læs mere
Fold sammen

Sådan ser verden i hvert fald ud i CBS-professor og institutleder Jan Damsgaards optik. Han noterer sig nemlig, at vi både har set eksempler på, hvor hurtigt en teknologi kan vinde terræn, og at der er nogle teknologiske brikker, der nu er ved at falde på plads. Derfor tror han på, at fænomenet »The internet of Things«, hvor alle mulige af ens ejendele i hjemmet er koblet op på internettet, meget snart vil blive virkelighed.

»Sagen er, at de teknologiske forudsætninger er ved at være på plads, og når de er det, kan det gå meget, meget stærkt. Tænk på, at de første smartphones kom i 2007, og i dag kan vi ikke forestille os en verden uden touchscreens, iPads og så videre,« siger Jan Damsgaard og tilføjer:

»Det går simpelthen hurtigere og hurtigere. Det tog eksempelvis otte år at få en million danskere på internetbank. Da Mobilepay blev introduceret, tog det syv måneder, før der var en million brugere. Når vi først får de her ting ud, kan det gå meget hurtigt.«

Med hensyn til det intelligente hjem, er der dog nogle elementer som, CBS-professoren mener, vil dæmpe udviklingen lidt. Det handler grundlæggende om, at vi som forbrugere ikke skifter kaffemaskiner, vaskemaskiner eller termostater særlig tit. Det ændrer dog ikke ved, at man som forbruger meget snart kommer til at stå og overveje, om man vil købe ting til hjemmet med internetadgang eller ej.

De kan hurtigt blive en naturlig del af produktet, lige som vi har oplevet med fjernsyn som, man i dag forventer, selv kan gå på nettet og opdatere sin software.

Teknologispringet udgør i Jan Damsgaards optik både en mulighed og en udfordring for danske virksomheder.

En udfordring, fordi den hastige udvikling fordrer, at alt fra mindre softwareselskaber til store industrikoncerner kommer på stikkerne og hurtigt får indarbejdet teknologien i deres produkter.

Men det udgør også en stor chance for dem, da det kan være med til at trække dem hen i mod den slags virksomheder, som mange også spår, bliver stort i fremtiden – nemlig serviceleverandøren.

»Meget kan komme til at handle om at sælge service, og den udvikling fremmer »The Internet of Things«. Når systemer kan tale sammen, kan for eksempel Danfoss sælge indeklima – ikke termostater. For indeklima handler også om at åbne vinduer til udluftning og at tilpasse sig efter, hvornår beboeren er hjemme. Ikke bare om at skrue op for varmen,« siger Jan Damsgaard og tilføjer:

»Det giver nye udfordringer, for det betyder, at virksomhederne skal være parate til at åbne deres systemer, så andre enheder kan få adgang. Det er ikke nødvendigvis Danfoss, der skal lave de systemer, men nogen skal,« siger han.