Store forskelle: Så mange eller få får firmajulegave i din branche

Arbejder du i energisektoren er der gode chancer for, at du får en julegave af din arbejdsgiver. Er du til gengæld ansat i den offentlige sektor, skal du nok ikke satse på det.

Foto: Morten Germund

Der er store forskel på, hvad din chance er for at få en firmajulegave, alt efter hvilken branche du arbejder i. Mens det kun er godt hver tredje offentligt ansatte, der kan se frem til en gave fra chefen, er det fire ud af fem, der arbejder med industri, produktionen eller i energisektoren, der har samme glæde. Det viser en rundspørge fra konsulentfirmaet Deloitte, der har snakket med flere end 2.000 danskere.

Ifølge Niels Sonne, revisor hos Deloitte, skal virksomhederne dog være varsomme med at spare på julegaven. Efter kaffe, PC’er og frugtordninger på arbejdet, er julegaven nemlig det fjerde mest skattede personalegode. Derfor skal cheferne ikke bare svinge den store sparekniv:

»Julegaven er helt sikkert en nem måde for arbejdsgiveren at score lidt goodwill hos medarbejderne. Samtidig er den også forholdsvis billig i forhold til mange andre personalegode,« siger Niels Sonne i pressemeddelelsen fra Deloitte.

I alt får lige over halvdelen - 56 procent - af alle danskere i job en gratis julegave fra dem, der også betaler deres løn. Til gengæld svarer 31 procent samlet set, at de ingen gave får. Tre ud af 100 får en gave, de delvist selv skal betale, mens én procent får en gave, de helt selv skal finansiere. Men som faktaboksen viser, er der altså store forskelle i de forskellige sektorer og brancher.

Er man bekymret for, om Skat kan komme efter en på grund af en julegave, skal man kigge på gavens værdi og indhold. I udgangspunktet skal kontanter og gavekort altid beskattes. Men hvis man eksempelvis får vin, chokolade eller andre ting, er skillelinjen 800 kroner. Så længe gavens værdi er herunder, behøver man ikke tænke på Skat eller noget større regnskab.

Har gaven til gengæld en værdi mellem 800 og 1100 kroner, så afhænger beskatningen af, om man har modtaget andre firmagaver i løbet af året. Hvis Har man modtaget gaver for mere end 1100 kroner i løbet af året, inklusiv julegavens værdi, stiger skattebetalingen. Julegaver til en værdi over 1100 kroner er altid skattepligtige. Derfor anbefaler Deloitte også, at gavens værdi er under 800 kroner, da man på den måde er sikker på, at ingen ender i problemer med Skat:

»Det er klart vores anbefaling, at man holder sig inden for den særlige grænse på 800 kroner, da det er lettest for alle at administrere,« siger Deloitte-revisoren Niels Sonne.