Storcentre forbereder sig på at genåbne mandag: Sådan indretter de sig

Næste fase af genåbningen står for døren, og selv om det endnu er usikkert, om landets storcentre nu også får lov at åbne, så gør flere centre klar til at slå dørene op for kunder og gæster fra mandag.

Rødovre Centrum er et af de storcentre, der forbereder sig på at blive en del af genåbningens næste fase. Kort før 10. maj får vi svar på, hvilke dele af samfundet der får lov til at åbne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Optimismen er ikke til at tage fejl af. Flere af landets storcentre gør klar til at genåbne – også selv om det ikke endnu er sikkert, at de vil få lov til at slå dørene op som led i genåbningens næste fase.

Hvem, der får lov at åbne, ved vi først, når vi kommer nærmere 10. maj. Også  selv om regeringens ønskeliste peger på, at storcentre vil få lov til at åbne fra på mandag.

Rødovre Centrum er med omtrent 160 butikker et af landets største shoppingcentre, og her er forberedelserne til en snarlig genåbning godt i gang, forklarer centerets adm. direktør, Jesper Andreasen:

Rødovre Centrum håber på at kunne åbne fuldt op snart. Informationskilte og håndsprit bliver sat op ved indgangen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

»Vi er helt klar. Vi har lavet en liste med 18 punkter, der omhandler alt fra indretning til værnemidler, så kunderne kan føle sig trygge, når de kommer igen. Det bliver et andet center, end man er vant til – for eksempel fjerner vi gadevarerne, så der er mere plads at bevæge sig på. Vi kender endnu ikke retningslinjerne for genåbningen af storcentrene, men vi forestiller os, at det vil berøre blandt andet indretning og værnemidler, så det har vi forberedt os på.«

Gangene i Rødovre Centrum bliver opdelt, så det er muligt at holde behørig afstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Jesper Andreasen forklarer, at Rødovre Centrum vil afmærke gulvet i fællesarealerne, så de tilstedeværende bliver mindet om, at de skal holde afstand – ligesom man kender det fra supermarkederne i dag. De enkelte butikker inde i storcentret forholder sig til de retningslinjer, der allerede er udstukket.

Medarbejdere opsætter bånd for at ensrette gangarealerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

​Frygter ikke at blive overrendt

Selv om størstedelen af butikkerne i Rødovre Centrum har været lukket, har en mindre andel af butikkerne holdt åbent, fordi de ikke har været omfattet af forbuddet. Det gælder blandt andet dagligvarebutikker, og dermed har der været en smule aktivitet i Rødovre Centrum, mens det meste af Danmark har været lukket.

»Der er 20 butikker, som har lov til at holde åbent allerede nu. De overholder de retningslinjer, som allerede gælder,« siger Jesper Andreasen.

Lige nu afventer Rødovre Centrum, hvorvidt der bliver udstukket særlige retningslinjer. Jesper Andreasen frygter dog ikke, at Rødovre Centrum vil blive overrendt, som det skete, da IKEA slog dørene op 27. april.

Et stort antal spritdispensere bliver fordelt i storcenteret. Rødovre Centrum har udarbejdet en liste med 18 forholdsregler, der skal sikre, at en genåbning kan ske uden alt for stor smitterisiko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Vi har 24 indgange, og de produkter, som sælges i butikkerne, har folk også kunnet købe på gågader og på nettet, så vi forestiller os ikke på nogen måde at få samme kundetryk, som IKEA oplevede. Vi regner med 11. maj som åbningsdato – det håber og beder vi til. Modsat IKEA, som har en masse gange og produkter, som man skal igennem, har Rødovre Centrum et kæmpe fællesareal, som der ikke er varer i. Jeg kan ikke forestille mig, at man vil kræve 20 kvadratmeter pr. kunde her. Vi skal meget længere ned, hvorimod de fire kvadratmeter pr. kunde også må gælde i vores butikker,« siger Jesper Andreasen.

Flere erhvervsorganisationer har peget på, at netop storcentre vil være det næste logiske skridt i genåbningen af Danmark, fordi der er forholdsvis lav smitterisiko og samtidig høj økonomisk gevinst ved at lade storcentrene genåbne.

Enkelte butikker har haft lov til at holde åbent, alt imens det meste af Danmark har været lukket. Det drejer sig hovedsageligt om dagligvarebutikker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.