Storbyer står i kø for at få Amazons ekstra hovedkontor

Op til 50.000 godt betalte arbejdspladser er på spil, efter at internetgiganten har bedt om kvalificerede bud på, hvor det andet hovedkontor skal ligge.

Det er kun to år siden, at internetgiganten Amazons hovedkontor i Seattle blev udbygget, men nu er der slet ikke plads nok til udvidelserne, så et nyt - ekstra - hovedkvarter skal på banen. Arkivfoto: Mark Ralston, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON

Storbyer står i kø og byder sig til som hjemsted for Amazons andet hovedkvarter, som internetgiganten torsdag efterlyste en ny hjemby til.

Op til 50.000 ansatte skal arbejde i det nye, nordamerikanske hovedkvarter, som Amazon agter at investere over fem milliarder dollar - svarende til 31 milliarder kroner - i.

Amazon valgte torsdag det usædvanlige skridt, at offentligt efterlyse en placering til hovedkvarter nummer to, som ifølge stifter og topchef Jeff Bezos, der er en af verdens rigeste mænd, skal være fuldt på højde med det nuværende - og eneste - hovedsæde i den nordvestamerikanske storby Seattle, hvor også softwaregiganten Microsoft har til huse.

Storbyerne byder sig til

Jeff Bezos satte en frist til 19. oktober for gode bud på en placering.

Og de er allerede væltet ind. I USA har både Chicago og Denver rakt armen i vejret, mens borgmesteren i den canadiske storby Toronto også har meldt sig ind i kampen.

»Jeg mener bestemt, at Toronto er en prima kandidat som hjemsted for Amazons andet hovedkvarter i Nordamerika. Jeg vil føre an i kampen om, at Amazon skal kalde Toronto for hjem,« lyder det fra borgmester John Tory.

Amazon begyndte som en internetboghandel men er i dag blevet et internetimperium med selve netbutikken som det helt centrale element. Den sælger i dag alle mulige varer, og Amazon har de seneste år brugt store summer på at bygge sin egen varedistribution op med lagerhaller og varevogne, som kan køre de bestilte varer ud. Dertil kommer de omkring 25 nye, fysiske varehuse, som Amazon i begyndelsen af 2017 annoncerede at ville bygge. Oveni er Amazon gået ind på det boomende streamingmarked med filmtjenesten Amazon Prime, der konkurrerer med blandt andet Netflix og åbnede i Danmark lige op til jul 2016 og ifølge meningsmålingsinstituttet Wilke bruges af to procent af danskerne. Amazon skyder milliarder i at få produceret egne film og serier, som kun kan ses på Amazon Prime.

Endelig er der Amazon Web Services, som sælger datalagerplads til virksomheder kloden over og er den del af Amazon-imperiet, som har det største overskud.

En snak om gunstig skat venter

Amazon omsatte i blot 2. kvartal i år for 37,9 milliarder dollar og havde et overskud på 628 millioner dollar.

Udskrivningen af skønhedskonkurrencen til det kommende ekstra hovedkontor forventes at indbefatte en grundig snak om skattefordele, antyder flere eksperter over for den amerikanske finansavis Wall Street Journal. Der kan forhandles om både attraktive grundskatter og den almindelige indkomstskat, som betales gennem byen. Og da de 50.000 arbejdspladser forventes at være i den godt betalte ende, er der store penge på spil for den by, som bliver valgt.

Amazon leder efter en storby i Nordamerika med flere end en million indbyggere, med maksimalt 45 minutter til en international lufthavn og et stærkt universitet. Ifølge Wall Street Journal vil New York, Los Angeles, Chicago, Dallas, Houston, Washington, Philadelphia og Miami kunne levere varen i USA, mens Mexico City i Mexico og Toronto i Canada ligeledes kunne være kandidater.

Når det nye hovedkvarter måtte stå færdigt, vil det være op til de enkelte Amazon-chefer at beslutte, om deres afdelinger fremover skal arbejde i Seattle, på det nye sted eller begge dele.

Det er meget få virksomheder, som har dobbelt hovedkontor.

Amazon har i alt 382.400 ansatte. 200.000 arbejder i USA, heraf omkring 130.000 i varehusene. For nylig kom endnu 87.000 til i forbindelse med købet af selskabet Whole Foods, der har hovedsæde i Austin i delstaten Texas.