Storbritannien truer med forbud mod danske svin efter MRSA-fund

Efter fund af MRSA-bakterier i svinekød i britiske supermarkeder, foreslår flere Labour-politikere et importforbud af danske avlsgrise.

presset stor svineproducent - Hasse Bergkrantz i Herlufsmagle ved Næstved. Stiger renten bare 1 procent vil han bertale ekstra ca. 350.000 kr. om året på svin svinefarm på sine lån. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Mens danskerne for længst har vænnet sig at jonglere med bogstaverne M,R,S og A i nævnte rækkefølge, så har briterne endnu været forskånet fra at blive smittet med den potentielt livstruende bakterie, der findes i mange svinebesætninger herhjemme.

Mandag begyndte en række alarmklokker alligevel at bimle i Storbritannien, da de to medier - Guardian og The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) - synkront offentliggjorde en afsløring af, at ud af 97 testede svinekødspakker fra forskellige supermarkeder var tre inficeret med MRSA-bakterien af svinevarianten.

Det lyder for så vidt ikke voldsomt, men da svine-MARSA, som kan smitte fra dyr til mennesker, har været et sjældent syn på de kanter, har fundet alligevel vakt opsigt.

Ydermere dokumenterer de to medier, at manglende kontrol ved import af avlsgrise - altså levende grise - betyder, at en specifik dansk griseavler de seneste tre måneder har solgt 41 grise til Storbritannien, på trods af at hans besætning i 2014 blev testet positiv for bakterien.

Hos Labour har parlamentsmedlemmet Kerry McCarthy gennem længere tid advokeret for en strammere kontrol på området, og hun kræver handling fra den britiske regering.

»Regeringen må handle nu for at sikre, at det ikke udvikler sig til en trussel mod folkesundheden,« siger hun til TBIJ.

Flere eksperter fremhæver i artiklerne Danmark som skrækeksemplet på, hvad der kan ske, hvis ikke man får sat en stopper for udviklingen tidligt. I Danmark menes 12.000 personer officielt at være smittet med svine-MRSA. Størstedelen har ingen symptomer, men personer med dårligt helbred risikerer at dø af sygdommen. Herhjemme menes mindst seks personer at være omkommet som følge af bakterien.

Bakterien er først og fremmest frygtet, fordi den har vist sig multiresitent over for en forskellig palet af antibiotika, og det er netop et overforbrug af antibiotika i de danske svinestalde, der menes at være skyld i miseren i dag.

Flere eksperter advokerer i de britiske medier for, at man dropper import af danske avlsgrise, såfremt man ønsker at stoppe udviklingen. Mens Storbritannien er storimportær af forarbejdet svinekød, er importen af hele avlsgrise dog mere beskeden: Her har man det sidste seks år eksporteret 3.000 fra Danmark til det britiske ørige.