Storbønder vender Arla ryggen

En håndfuld store mælkeproducenter vælger at betale store bøder for at slippe hurtigt ud af Arla fro at levere direkte til Tyskland.

Samtidig går de sammen og etablerer mejeriselskabet Danish Dairy, der skal forarbejde mælken, skriver Jyllands-Posten, hvor en af udbryderne, mælkeproducent Gerrit van der Meer, siger:

"Vi har arbejdet på dette i et halvt år og er nået frem til, at vi kan gøre det meget bedre end Arla. Nu skal vi bevise det," siger han, der med 700 køer er en af de tungere spillere.

Landmændene vil levere deres direkte til det nordtyske spotmarked, hvor priserne lige nu tordner i vejret. Og når sådanne spormarkeder bliver mindre attraktive, forventer mælkeproducenten at skulle levere til andre eksportmarkeder.

Rygterne lyder, at prisen for en liter mælk på det nordtyske marked i øjeblikket ligger på 3,5 kroner. Til sammenligning er Arlas totale indtjening 2,28 kroner per liter mælk – størstedelen af det beløb udbetales til mælkeproducenterne, der er ejere af andelsselskabet Arla.

Udover mælkeproducent Gerrit van der Meer indgår tre andre mælkeproducenter i samarbejdet, men de ønsker ikke at få deres navn offentliggjort endnu.

Kilde: Jyllands-Posten.