Storbanks topchef mister bonus for at ville afsløre whistleblower

Direktør får offentlig reprimande og får sin bonus ”justeret,” efter han har forsøgt at identificere en ansat, som gav bestyrelsen oplysninger om mulig uetisk adfærd i banken.

Foto: CARL COURT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsen i den britiske storbank Barclays har udsendt en formel reprimande og vil foretage en ”ganske betydelig” justering i den præstationsbaserede del af koncernchef Jes Staleys lønpakke, skriver Bloomberg.

Baggrunden er en sag om en whistleblower fra sidste år. Ifølge en undersøgelse, som advokatfirmaet Simmons & Simmons har gennemført, skal Staley ”oprigtigt, men fejlagtigt” have troet, at det var acceptabelt at identificere afsenderen af et brev om betænkelige forhold i banken.

Staley har siden beklaget det over for bestyrelsen. Den pågældende er angiveligt ikke blevet identificeret.

I en meddelelse fra Barclays tidligere i dag fremgår det, at det britiske finanstilsyn har indledt en efterforskning af Staley såvel som Barclays Bank.

Barclays skriver, at sagen første gang havnede på bestyrelsens bord tidligere i år i form af et brev fra en ansat, som var blevet betænkelig ved bankens rutiner i forbindelse med varsling. Det var også bestyrelsen selv, der varskoede myndighederne om sagen.

 

Lægger sig fladt ned

Banken har meddelt, at den vil samarbejde med myndighederne og samtidig gennemgå sine rutiner.

”Jeg er personligt vældig skuffet og beklager, at denne situation er opstået – ikke mindst fordi vi stræber efter at drive bankvirksomhed med de højest mulige etiske standarder,” siger bestyrelsesformand John McFarlane i en kommentar.

Han understreger, at banken tager sagen ”ekstremt seriøst.”

”Vi har undersøgt denne sag fuldt ud ved hjælp af et eksternt advokatfirma, og vi vil gennemføre en uafhængig gennemgang af Barclays processer og kontrolmekanismer for at fastslå, hvilke forbedringer som kræves.

Koncernchef Staley anerkender i en udtalelse, at hans handlinger har været forkerte.

”Jeg vil også acceptere de sanktioner, bestyrelsen måtte finde passende,” siger han.

”Vore varslingsproces er et af de vigtigste værktøjer, vi har til at beskytte vores kultur og vore værdier i Barclays, og jeg ønsker endegyldigt at sikre, at alle kolleger og andre kan bruge dette og forstå vigtigheden af det.”

Sagen om varslingsprocesserne handler ifølge avisen The Guardian om en ledende ansat, som blev rekrutteret i 2016, den pågældendes personlige forhold, Staleys kendskab til og rolle i håndteringen af dette hos den tidligere arbejdsgiver samt den aktuelle rekrutteringsproces.

Da Staley blev bekendt med brevet, skal han have forsøgt at finde ud af, hvem der stod bag, uden at det dog lykkedes ham.