Storbanker tvunget til at notere DONG til discountpris

Kampen blandt europæiske storbanker om at være med i den forestående børsintroduktion af DONG Energy næste år har presset bankerne til at acceptere store rabatter på opgaven, erfarer Berlingske. Goldman Sachs glimrer ved sit fravær i det seks banker store konsortium.

Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er rift om at være med til at sende den danske energikæmpe DONG Energy på børsen. Et utal af banker har gennem flere måneder rendt både DONGs bestyrelsesformand, Thomas Thune, og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på dørene for at gøre sig til og blive en del af den prestigefyldte notering af DONG, der ventes at ske næste år.

Finansministeriet forvalter den danske stats store, kontrollerende aktiepost i DONG, så det er her, beslutningen formelt er taget. Det er sket i tæt samarbejde med investeringsbanken Rotschild, som er hyret som særlig rådgiver til den danske stat i den vigtige proces. De seks banker, der skal stå for børsnoteringsprocessen, er Morgan Stanley, J.P. Morgan, Nordea, Danske Bank, UBS og Citi.

Særligt interessant har kampen mellem de to store på det danske marked, Nordea og Danske Bank, været. Den kamp er faldet ud til Nordeas fordel, fordi Nordea har en plads højere i konsortiet, hvilket betyder, at Nordea har større indflydelse på det kommende børsprospekt og i det hele taget sidder med dér, hvor beslutningerne tages. Det er samtidigt en lille overraskelse, at Finansministeriet har foretrukket Nordea frem for Danske Bank, da det ellers var Danske Bank, der havde opgaven foran Nordea, da den danske stat senest planlagde en børsnotering af DONG. Det var i 2008, men den børsnotering blev droppet i ellevte time.

Finansministeriet og Rothshild har ifølge Berlingskes oplysninger formået at omsætte den store interesse blandt banker over hele Europa til betydelige rabatter fra bankerne.

Berlingske erfarer således, at bankerne i deres iver efter at være med i noteringen har accepteret en betaling for deres arbejde på under én pct. af det beløb, der sælges aktier for. Det er markant lavere end normalt, hvor bankerne typisk kræver 1,5-2 pct. – i visse tilfælde noget mere i nogle børsprocesser.

Bankerne står til at dele 75 mio. kr.

Det er endnu uvist, hvor mange aktier der udbydes til salg i DONG, når selskabet skal på børsen, og til hvilken pris. Derfor er det vanskeligt at opgøre, hvad bankerne står til at indkassere i kroner og øre.

Men hvis man antager, at 15 pct. af DONG sendes på fondsbørsen første handelsdag og selskabet samlet vurderes til at være 50 mia. kr. værd, som er tal, der har været spekuleret i undervejs, står bankerne til at skulle dele ca. 75 mio. kr., hvilket er langt fra det beløb på en mia. kr., som tidligere fejlagtigt har været fremme.

»Der er mange om buddet. Derudover er der stor prestige i at arbejde for den danske stat og stå for så stor en børsnotering, som DONG bliver. Derfor er »fee’et« presset langt ned,« siger en kilde med kendskab til den følsomme proces.

I Finansministeriet vil man ikke kommentere de priser, man har aftalt med bankerne.

»Vi kan desværre ikke kommentere honorarerne i den nuværende fase. Det skyldes, at der senere i processen kan blive valgt yderligere banker til bankkonsortiet. Af hensyn til eventuelle forhandlinger med sådanne banker er det derfor uhensigtsmæssigt at kommentere honorarerne nu,« siger en talsperson i Finansministeriet til Berlingske.

Goldman Sachs ville larme for meget

Blandt de banker, Finansministeriet har valgt til at stå for børsprocessen, springer det i øjnene, at Goldman Sachs ikke er med. For den omdiskuterede finansgigant har for vane at lade sin bankdel være med i børs­introduktioner i de selskaber, den selv ejer helt eller delvist. Og med en ejerandel på 17,9 pct. af DONG, som formentlig bliver en af de største børsintroduktioner i Europa næste år, har det ligget lige for, at Goldman selv fik en rolle i bankkonsortiet. Men sådan er det ikke blevet.

Berlingske erfarer, at Goldman bestemt selv havde planer og ambitioner om at være med i konsortiet. Og for Goldman Sachs er der ikke noget videre odiøst i den mulige rolle. Da den danske servicekæmpe ISS blev børsnoteret i 2014, var det både med Goldman som ejer, der solgte aktier, og som bank, der rådgav i processen.

Men med den den megen virak og politiske blæst om Goldmans entré i DONG i 2014, som ultimativt endte med at sprænge den danske regering, da SF trak sig ud, har fået dem på andre tanker.

Under flere møder har Finansministeriet, ifølge Berlingskes oplysninger, kraftigt advaret Goldman imod at presse sin egen investeringsbank ind i konsortiet, fordi det ville kunne give en masse støj i offentligheden.

»For at undgå spekulationer om Goldman Sachs’ rolle blev det besluttet ikke at invitere Goldman Sachs til at byde på opgaven som bank til forberedelserne af børsnotering af DONG Energy,« skriver Finansministeriets presseafdeling i en mail til Berlingske.