Storbanker taber 363 mia. kr. på krisen

Med de seneste tabstal fra investeringsbanken Morgan Stanley har verdens store banker tabt mere end ét års momsbetalinger og personskatter i Danmark.

Skeletterne fortsætter med at vælte ud af skabene hos primært amerikanske storbanker. Onsdag var det investeringsbanken Morgan Stanley, der rapporterede om tab på 29,6 mia. kroner, og de kom oveni tab på 23,8 mia. kroner, som banken allerede har oplyst om.

Med den seneste bodsgang til aktiemarked kan tab og afskrivninger i større banker som følge af den subprimekrisen ifølge MarketWatch opgøres til 70 milliarder dollar svarende til 363,3 milliarder kroner.

Til sammenligning ventes den danske stats største indtægt – momsen – at lande på 181 milliarder kroner næste år, og finansministeren forventer at drive 178 milliarder kroner ind i personskatter.

På trods af, at Morgan Stanley har fundet nye skeletter i skabene, overgås bankens tab fortsat af UBS og Citigroup, der hver har afskrevet og tabt over 70 milliarder kroner.

Kreditkrisen blev i sommer udløst af turbulens på det amerikanske boligmarked, hvor rystelser på markedet for de såkaldte subprime-lån har spredt sig til resten af verden. De særlige obligationslån er blevet strikket sammen i større finanspakker, som er blevet handlet, uden at købere – og tilsyneladende bankerne selv – har kunnet gennemskue de økonomiske konsekvenser.

Siden har en lang række banker afskrevetmilliardbeløb på grund af kreditkrisen. Især de amerikanske banker er blevet hårdt ramt af krisen, og både arabiske og kinesiske investorer har været hurtige til at udnytte situationen og købe sig indflydelse i en række af verdens store banker - og nu også Morgan Stanley