Storbanker sortlister sjældent pant-aktier

Ringkjøbing Landbobanks praksis med at sortliste aktier, som ikke vurderes sikre nok som pant for udlån, er ikke gængs fremgangsmåde blandt landets største banker. Her er det standardregler, som afgør om en aktie kan stilles som sikkerhed for et lån. Enkeltaktier suspenderes kun sjældent.

Foto: STEEN JACOBSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som kunde i Ringkjøbing Landbobank kan man risikere, at aktier, man har stillet som sikkerhed for et lån pludselig ikke længere er sikre nok set med bankens øjne, og at man derfor må ud og finde ny sikkerhed for lånet.

Ringkjøbing Landbobank scanner løbende, hvilke aktier, der ligger som pant for udlån og sortlister af og til aktier, som ikke længere vurderes sikre nok. Senest er det de tre københavnske banker Amagerbanken, Max Bank og Capinordic som er faldet i unåde i Ringkøbing.

Den situation vil kunderne i landets største banker kun sjældent komme ud for. Storbankerne følger faste regler for, hvilke aktier der kan stilles som sikkerhed, og suspension af enkeltaktier sker kun undtagelsesvist.

I Jyske Bank er kravene bl.a., at aktien skal være børsnoteret på en anerkendt børs, og at markedsværdien som minimum skal udgøre 500 mio. danske kroner. Desuden skeles der til børsomsætningen af aktien, altså om der er normal omsætning i aktien. De kriterier ville automatisk have udelukket Max Bank og Capinordic som mulig pant for lån.

Falder kursen på en aktie, så markedsværdien kommer under 500 mio. kr., falder aktien ikke automatisk i unåde hos Jyske Bank, fortæller Thomas Rulis, afdelingsdirektør Credits & Compliance, Jyske Bank.

”Korte markedsværdimæssige udsving omkring 500 mio. kroners meridianen udløser ikke, at vi nulstiller vores belåningsværdi af en given aktie, men et længerevarende kursskred, der medfører at markedsværdien falder væsentligt under meridianen, vil udløse en revurdering af aktien som belåningsobjekt, og banken kan vælge at nulstille belåningsværdien eller reducere den yderligere,” siger Thomas Rulis, der ikke ønsker at komme med eksempler på aktier, som er blevet nulstillet.

Han fortæller, at Jyske bank også har krav om spredning af risici og ikke tillader udlån mod én enkelt aktie.

”Som minimum skal der være en ligelig placering på 6 forskellige aktieudstedelser, for netop at sprede defaultrisikoen (konkursrisiko, red.) på en enkeltudstedelse,” siger Thomas Rulis, afdelingsdirektør Credits & Compliance, Jyske Bank.

Hos Danske Bank er hovedreglen, at man kan belåne 65 procent af en akties kursværdi. Et andet krav er, at aktien skal være noteret på anerkendt fondsbørs i et godkendt land, og så stiller Danske Bank i lighed med Jyske Bank også krav om spredning af risici. Et enkelt papir må maksimalt udgøre 20 pct. af den portefølje, der stilles som sikkerhed.

Kun helt usædvanlige forhold får Danske Bank til at trække i håndbremsen og suspendere en aktie som sikkerhed for et lån. Det sker, hvis banken vurderer, at aktien er for usikker, men det sker sjældent og kun i exceptionelle situationer, oplyser banken, som ikke kommer med konkrete eksempler.