Storbanker kæmper om prestigefyldt notering af DONG

Et hav af rådgivere er klar til at deltage i børsnoteringen af DONG. Der skal hyres advokater, kommuniationsfolk og investeringsbanker, og særligt et opgør mellem Dansk Bank og Nordea tegner drabeligt.

Børsnoteringen af en virksomhed som DONG kræver medvirken af et stort antal både danske og internationale rådgivere. Mange slås nu om at blive taget i betragtning. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Ærkerivalerne Danske Bank og Nordea ruster sig til den prestigefyldte børsnotering af energigiganten DONG.

En af dem bliver inden for den næste måned sandsynligvis udpeget til at være ledende bank i det konsortium, som skal sende energikoncernen på børsen. Vinderen vil få en stor betaling, men først og fremmest er det en mulighed for Danske Bank til at komme tilbage på det lukrative marked for børsnoteringer, som Nordea ellers længe har siddet tungt på.

»Der kommer et stort slagsmål om at få aftalen. Den her børsnotering er utrolig vigtig for dem. Det er en af de største længe, og den vil blive en central reference til kommende noteringer,« siger en kilde tæt på processen.

Ved de seneste mange børsnoteringer i Danmark er Nordea blevet valgt til de vigtigste roller. Ved noteringerne af selskaber som Pandora, Chr. Hansen, Matas, ISS og den ulykkelige børsproces med OW Bunker har Nordea spillet en ledende rolle sammen med en international bank.

Formentlig behov for otte banker

Ved den kommende notering af DONG tegner det til, at der bliver valgt tre såkaldte joint global coordinators og en række banker til mindre fremtrædende roller. Flere kilder regner med, at både Danske Bank og Nordea kommer med i bankkonsortiet, men at kun en af to store nordiske banker får en plads på øverste hylde.

Danske Banks kort til at vinde aftalen er et helt nyt team med de netop udnævnte Christian Blinkenberg og Christian Lindholm, der er nye chefer for bankens danske corporate finance-afdeling. De skal tage kampen op med den erfarne og succesfulde Harald Grøn, nordisk corporate finance-chef hos rivalerne i Nordea.

Ved siden af en af dem skal der findes to internationale banker, som også får en ledende rolle. Her har Goldman Sachs ifølge kilder meldt sig som kandidat, selv om en anden del af banken også ejer knap 18 procent af aktierne.

Men den store politiske uro det skabte, da amerikanerne købte sig ind i DONG, har øget modstanden mod, at Goldman Sachs også får en rolle i bankkonsortiet, fortæller kilder. Andre muligheder til de opgaver kan være de amerikanske storbanker JP Morgan eller Morgan Stanley, mens muligvis også Deutsche Bank kan blive valgt.

Flere kilder vurderer, at konsortiet vil komme til at indeholde usædvanligt mange banker længere nede i strukturen. Muligvis vil helt op mod otte banker bliver involveret. Her kan nordiske investeringsbanker som Carnegie, SEB og ABG Sundal Collier være kandidater.

I andre medier har det tidligere været fremme, at konsortiet ville stå til at modtage helt op mod en milliard kroner i betalingen for at notere DONG. Det tal tegner dog til at være for højt.

Årsagen er, at det kun er omkring en tredjedel eller færre af aktierne, som bliver udbudt. Og typisk vi betalingen være på knap halvanden procent af værdien af de aktier, og derfor står konsortiet til at skulle dele et beløb, som snarere er i størrelsesordenen 150-200 millioner kroner, lyder vurderingen fra flere sider.

Tidligere statsminister overrasker

Ud over bankerne skal en række andre rådgivere også have deres del af kagen. Staten har allerede hyret advokathuset Plesner som juridisk rådgiver og det London-baserede Rothschild, som en særlig børsrådgiver. Den samme rolle skal rådgivningshuset Lazard sandsynligvis spille for DONG, selv om briterne endnu ikke er endeligt udpeget.

Til gengæld skulle DONG allerede have valgt Kromann Reumert, som selskabets jurdiske ekspert. DONG skal også hyre to kommunikationsbureauer til at hjælpe energikoncernens egen presseafdeling. Der skal både vælges et internationalt bureau og et dansk.

Uden for selve børsnotering har Goldman Sachs haft travlt med at opruste efter det omdiskutrede opkøb i februar 2014, hvor SF endte med at forlade regeringen i protest mod handlen.

Mest opsigtsvækkende er det, at den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen er ansat som særlig politisk rådgiver for den amerikanske investeringsbank.

Goldman Sachs har samtidig fyret den tidligere kommunikationsrådgiver Jøp, Ove og Myrtue og vil under børsnoteringen i stedet arbejde samme med Ulveman & Partners, der ledes af Anders Fogh Rasmussens mangeårige rådgiver Michael Ulveman. Som juridisk rådgiver har Goldman Sachs valgt det danske advokathus Accura.

Børsnotering inden for 18 måneder

Hele processen er skudt i gang, efter at der i september var politisk enighed om at børsnotere DONG »hurtigst muligt inden for de næste 18 måneder«.

Allerede i slutningen af oktober bliver bankerne indbudt til at byde på opgaven, og bankkonsortiet skal efter planen stå klar i løbet af november.

DONG har i øjeblikket kun lidt at sige om hvem, der skal hjælpe virksomheden med børsnoteringen.

»Vi vil kommunikere om det her, når der er truffet en beslutning om rådgivere,« siger Martin Barlebo, pressechef i DONG.

Staten sidder på 58,8 procent af aktierne i DONG. Goldman Sachs har 17,9 procent, og det sjællandske energiselskab SEAS-NVE har 10,8 procent.

De resterende aktier er ejet af blandt andre pensionskasserne ATP og PFA, der sammen med Goldman Sachs købte sig ind i selskabet sidste år. Aftalen om at børsnotere DONG indebærer, at staten vil sidde på over 50 procent af aktierne frem til 2020.