Storbanker indsætter Jesper Lok som Lauritzen-formand

Formanden, næstformanden og finansdirektøren i J. Lauritzen stopper øjeblikkeligt efter nyt milliardunderskud. Storbankerne vil have en ny ledelse, erfarer Berlingske.

Det bliver tidligere direktør i Mærsk, DSB og Falck Jesper Lok, som skal stå i spidsen for Lauritzen-fonden. Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbankerne med Lauritzen Fonden, skal til lommerne for at redde det dybt kriseramte tørlastrederi, og både formand Bent Østergaard og finansdirektør Birgit Aagard-Svendsen stopper.

Berlingske erfarer, at det sker efter massivt pres fra bankerne, der sammen med bestyrelsen har arbejdet intenst på at finde en løsning på, hvordan J. Lauritzen kan forsætte efter flere år med store underskud.

Situationen er yderst alvorlig for det gamle danske rederi. Lauritzen er ramt af historisk lave fragtrater og måtte torsdag fremlægge et tab på 2,1 mia. kroner. Dermed har det danske rederi tabt næsten otte mia. kroner på fem år. De store tab skyldes både underskud på driften og store nedskrivninger på værdien af J. Lauritzens flåde, som er købt alt for dyrt og i dag slet ikke har den samme værdi.

I 2015 er gælden steget til over 1,9 mia. kroner, og det store tab i 2015 har mere end halveret egenkapitalen.

En række kilder med tæt kendskab til forløbet oplyser til Berlingske, at bankerne i forløbet op til årsregnskabet torsdag har lagt et tungt pres på bestyrelsen i Laurtizen Fonden, som ejer J. Lauritzen. Her var det angiveligt bestyrelsesformand Bent Østergaard, næstformand Ingar Skaug og finansdirektør Birgit Aagaard-Svendsen, som bankerne ville have erstattet. Det er sket, efter at bankerne tidligere har forsøgt at trænge igennem over for det nu detroniserede formandskab, hvor alvorlig situation er for rederiet.

Tidligere Mærsk-mand bliver formand

Ny bestyrelsesformand bliver den tidligere Mærsk-direktør og forhenværende DSB-chef Jesper Lok. Som næstformand er valgt Niels Heering, der er kendt for sin rolle som oprydder i kriseramte virksomheder, og som bankerne tidligere har sat ind for at udrede problemer.

Endnu er der ikke udpeget ny finansdirektør, men ifølge nogle kilder har bankerne indikeret, hvilken type der fremover skal have den vigtige post.

Michael Fiorini, næstformand i fonden, nedtoner dog bankernes rolle i den udskiftning, der er sket, selv om det er yderst sjældent, at både formand, næstformand og en finansdirektør forlader et selskab den samme dag.

»Det har de ikke haft indflydelse på, og den indflydelse har de heller ikke søgt,« siger Fiorini

Får bankerne indflydelse på, hvem der skal være den fremtidige finansdirektør?

»Nej, der er ingen dialog om ledelsesforholdene i J. Lauritzen. Det forventer vi heller ikke, at der kommer.«

Kan bankerne have skabt en fornemmelse i bestyrelsen om, at de gerne så udskiftninger i ledelsen?

»Nej, den fornemmelse har jeg ikke fået. Fonden har ikke modtaget henvendelser fra rederiets bankforbindelser,« siger Michael Fiorini.

Kapitaltilførsel

I bestræbelserne på at redde J. Lauritzen har fonden tilført 130 mio. kroner, og samtidig har rederiet solgt en række såkaldte ikke-strategiske aktiviteter for knap 850 mio. kroner til LF Investment, der er et andet selskab i Lauritzen Fondet.

Ifølge flere kilder har det været stor uenighed om i hvor høj grad og på hvilken måde, fonden skulle støtte det kriseramte rederi. De bestyrelsesmedlemmer med tætte forbindelse til Lauritzen-familien skulle have været villige til at gå længere end andre medlemmer af bestyrelsen. Fiorini vil dog ikke ind på, hvilke diskussioner der har været forud for beslutningen om at tilføre penge.

»Vi udtaler os principielt ikke om, hvilke drøftelser der har været i bestyrelsen. Bestyrelsen har vejet de forskellige muligheder op imod hinanden og derefter truffet en velovervejet beslutning,« siger han.

Fonden har det seneste år arbejdet på finde ny kapital og har blandt solgt en række attraktivt beliggende sommerhuse tæt på kysten i Dronningmølle, som fonden har ejet i en menneskealder. Også hovedkontoret på Sankt Annæ Plads er afhændet i 2015.

Fonden ejer ud over J. Lauritzen også 42,8 pct. af det anderledes veldrevne DFDS-rederi. Men Fiorini siger, at der ikke har været talt om at nedbringe den aktiepost for at skaffe penge.

2016 bliver også et hårdt år

»Fonden har nu givet meget væsentlige bidrag til at styrke rederiets kapital og likviditet. Vi regner nu med, at JL i samarbejde med rederiets forretningspartnere vil kunne sikre, at JL klarer sig igennem resten af denne dybe krise.

Også af den grund indgår det ikke i fondens planer at sælge aktier i DFDS, hvor vi ikke har overvejelser om at reducere fondens ejerandel,« siger Michael Fiorini.

J. Lauritzen forventer at få et underskud på driften i 2016 på ca. en kvart mia. kroner, hvilket svarer til det tab, der var i fjor. Dertil kan komme yderligere nedskrivninger, som kan forværre bundlinjen og dermed yderligere udhule den pressede egenkapital.

Direkte foreholdt Berlingskes oplysninger svarer Danske Bank, Nordea og SEB, at de ikke vil kommentere på kundeforhold.