Storbanker i blodbad: Har tabt over 3.000 milliarder i værdi i år

Alene i årets første seks måneder har 20 af verdens største banker tabt omkring en fjerdedel af deres værdi svarende til mere end 3.000 milliarder kroner. Også danske banker er hårdt ramt. Og det er ikke kun på grund af Brexit.

Den italienske storbank Unicredit har i årets første seks måneder tabt to tredjedele af sin markedsværdi. Fold sammen
Læs mere
Foto: TONY GENTILE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2016 har indtil videre været et skrækår for de fleste globale storbanker. Således har 20 af verdens største banker i år mistet omkring en fjerdedel af deres markedsværdi svarende til 3.123 milliarder kroner.

Det skriver mediet The Wall Street Journal på baggrund af data fra FactSet.

Briternes exit fra EU for to uger siden har givet meget urolighed på de finansielle markeder og medført store fald i aktiekurserne; særligt bankernes. Men også andre faktorer har spillet ind, skriver The Wall Street Journal, herunder udviklingen i den kinesiske økonomi, den amerikanske centralbanks udmelding om langsomt at hæve renten og udviklingen i olieprisen.

The Wall Street Journal har undersøgt de største amerikanske, britiske og schweiziske banker, nogle af de største europæiske samt den største i henholdsvis Kina og Japan - i alt 20 af verdens største banker.

Det gælder følgende 20 banker: JP Morgan, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, HSBC, Barclays, Standard Chartered, UBS, Credit Suisse, BNP Paribas, Credit Agricole, Société Générale, UniCredit, Deutsche Bank, Banco Santander, Industrial and Commercial Bank of China og Mitsubishi.

Den største taber er italienske UniCredit, der har tabt næsten to tredjedele af sin markedsværdi. Royal Bank of Scotland har mistet 56 pct., mens markedsværdien i Credit Suisse, Deutsche Bank og Barclays alle er omkring halveret.

Den bank, der har klaret sig bedst af de 20, er den britiske storbank Standard Chartered, der ligger i samme niveau som ved årets start. Derefter kommer amerikanske JP Morgan og kinesiske Industrial and Commercial Bank of China, der begge har mistet omkring 10 pct. af markedsværdien.

Danske banker også hårdt ramt

Til sammenligning har Berlingske Business undersøgt, hvordan det er gået de fire største børsnoterede banker i Danmark. Her har Danske Bank klaret sig bedst med et kursfald på 9,4 pct. Det svarer til, at Danske Bank i år har mistet 17 milliarder kroner af sin markedsværdi, så den nu lyder på 163 milliarder kroner.

Den næststørste bank i Danmark, Nordea - der er svensk og derfor noteret på børsen i Stockholm - er faldet med 24,9 pct. Det giver et markedsværditab på 92 milliarder svenske kroner svarende til over 72 milliarder kroner. Nordea er i dag 218 milliarder kroner værd.

Landets tredjestørste bank, Jyske Bank, er faldet 21,6 pct. svarende til mistet markedsværdi på seks milliarder kroner, så markedsværdien nu lyder på 23 milliarder kroner.

Den fjerdestørste børsnoterede bank, Sydbank, er ligesom Nordea faldet 24,9 pct. Dermed er fire milliarder kroner tabt i markedsværdi, så markedsværdien nu er 12 milliarder kroner.

Den tabte markedsværdi er ikke en katastrofe for bankerne, men som The Wall Street Journal skriver vil de mistede markedsværdier gøre det sværere og dyrere at rejse ny kapital, såfremt bankerne skulle få brug for dette.

The Wall Street Journal har endvidere holdt de 20 storbankers markedsværdi op mod den bogførte værdi i bankerne. Den analyse viser, at investorerne ikke har helt store forventninger til bankernes forretninger.

Italienske UniCredit handles eksempelvis til omkring 21 pct. af den bogførte værdi, mens Deutsche Bank handles til omkring 26 pct. af bankens bogførte værdi.

Kun én af de 20 banker handles til den bogførte værdi, nemlig amerikanske Wells Fargo.