Storbanker holder hånden under Fætter BR-ejer trods kollaps: »Kapitalfonde er en speciel konstruktion«

Danske Bank og Nordea står til at miste store summer på konkursen i Top-Toy, mens det fortsat er usikkert, hvor meget ejeren EQT reelt taber. Alligevel holder bankerne mulighederne åbne for den svenske fond i fremtiden.

Top-Toy, der driver kæderne Fætter BR og Toys 'R' Us, erklærede sig kort før nytår konkurs. Her er en lukket Fætter BR-butik i Svendborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

De står til at tabe store beløb på konkursen i Top-Toy. Men de store banker – Danske Bank og Nordea – holder hånden under den svenske kapitalfond EQT, der mellem jul og nytår opgav den 55-årige danske legetøjskæde med Fætter BR-butikkerne.

Legetøjskæmpen erklærede sig konkurs efter en stribe år med skrantende økonomi og et stærkt utilfredsstillende julesalg i 2018. Mere end 3.000 mennesker står til at miste deres job, og EQT efterlader flere banker og legestøjsleverandører med et samlet tab på 1,8 mia. kr., mens det fortsat er stærkt usikkert, hvor mange penge EQT taber på konkursen.

»Kapitalfondene er en speciel ejerkonstruktion. Den måde, de gearer deres forretninger på, er anderledes end det, vi ellers ser i andre ejerformer,« siger Bo Wetterstein, der er chef for Danske Banks storkundeafdeling i Danmark.

Årsagen til, at bankerne ender med forholdsvis store tab, er den lånefinansierede model, som kapitalfonde er blevet berømte og i nogle kredse også berygtede for. Her gearer de deres investeringer, hvilket betyder, at en stor del af købesummen bliver betalt med lån, der bliver lagt ind i den opkøbte virksomhed. Fordelen er, at afkastet stiger, fordi beløbet, der skal forrentes, er mindre. Ulempen er, at risikoen bliver højere, fordi virksomhederne kan ende med mere gæld, end de kan betale tilbage.

Konkret for Top-Toy kom EQT med et beløb, der var betydeligt mindre end de 1,7 mia. kr., som i 2015 var prisen for at købe 75 pct. af Top-Toy. Præcist hvor stort et beløb det drejer sig om, ønsker EQT ikke at oplyse. I andre kapitalfondshandler kan det typisk være op til 50 pct. af købsprisen, som en fond skyder ind, men de senere år er det tal faldet, og det kan i denne sag være helt ned til 20-30 pct. af de 1,7 mia. kr., som fonden selv har betalt.

Ekspert: Banker bør træde varsomt

I sidste uge sagde bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet til Berlingske, at bankerne bør træde varsomt, når de går med på kapitalfondenes virksomhedsopkøb, mens Finanstilsynet i november advarede om, at landets største banker har øget risikoen, når de finansierer kapitalfondenes virksomhedsopkøb.

»Kapitalfondene er professionelle aktører, og de putter penge i, så længe de kan se et fornuftigt afkast. Ellers hænger bankerne på det,« sagde Finanstilsynets vicedirektør Kristian Vie Madsen i sidste uge til erhvervsmediet Finans.

Bo Wetterstein fra Danske Bank vil ikke udtale sig specifikt om Top-Toy. Men han siger, at det for Danske Bank er vigtigt, at banken oplever, at alt er undersøgt, før det ender med en konkurs.

»En gang imellem mislykkes man med noget. For os handler det om, at vi skal have en fornemmelse af, at folk har været åbne og ærlige i processen og konstruktivt søgt de bedst mulige løsninger for alle parter – kunder, medarbejdere, leverandører, kreditorer og aktionærer,« siger Bo Wetterstein.

Top-Toy forhandlede gennem store dele af 2018 med sine banker, heriblandt Nordea, Danske Bank og Nykredit Bank. Kæden havde udviklet sig så dårligt, at virksomheden brød de lånebetingelser, som bankerne oprindeligt opstillede for at låne EQT penge til at købe Top-Toy for – det, der på banksprog hedder covenants.

Situationen fik bankerne til at kræve, at EQT skød flere penge ind i Top-Toy. Ellers ville bankerne trække lånene og dermed reelt sende Top-Toy i konkurs. Til sidste endte det med, at EQT og Gjørup-familien, der stiftede virksomheden i Roskilde i 1963, opgav.

»Jeg kan ikke forestille mig, at kapitalfonde – eller andre professionelle investorer for den sags skyld – køber en virksomhed med den tanke, at den tre år efter skal gå konkurs. Nogle gange læser man som investorer markedet og mulighederne forkert eller snarere for optimistisk, men det er ikke noget, som vi går og bebrejder hinanden, for havde vi vidst det fra starten, skulle vi naturligvis ikke have været gået ind i forretningen fra begyndelsen,« siger Bo Wetterstein.

Han siger, at sagen næppe får betydning for forholdet mellem Danske Bank og EQT.

»Vi ser mange større nordiske såvel som internationale fonde, som har været aktive i de nordiske markeder i mange år, og vi kigger åbent og interesseret på de sager, som kapitalfondene måtte ønske at vise os, så også EQT, som er en stor spiller i markedet og en relativt velrenommeret fond, vil være en naturlig samarbejdspartner for os fremover. Det betyder ikke, at vi vil med i alt, hvad kapitalfondene laver, men det betyder bestemt heller ikke, at vi ikke vil have med dem at gøre fremover,« siger Bo Wetterstein.

I Nordea, der også kan se frem til et forholdsmæssigt stort tab, holder Peder Bach, chef for bankens storkundeafdeling, også mulighederne åbne for EQT i fremtiden.

»Det er den allersidste løsning, at nogle smider nøglerne. Det har meget store konsekvenser, også for kapitalfonden, og det er noget, vi oplever meget sjældent,« siger han og tilføjer, at hvis en kapitalfond brændte banken af, ville han næste gang grundigt overveje, hvordan deres sande adfærd er.

»Og det ville ikke være til fordel for fonden,« siger han.

Peder Bach peger på, at når banken går ind i en relation med en kapitalfond, er det, fordi den tror på fonden.

»Vi kender deres partnere, og vi kender deres historik. Når kapitalfonden kommer med en konkret case, anvender vi meget tid på at foretage en grundig analyse af business-casen, herunder blandt andet industrien og finansieringsstrukturen,« siger han.

Usandsynligt at leverandører ser penge

Mens bankerne kan se frem til at få dækket en del af deres tab, står leverandørerne til at få en lang næse pga. konkursen.

Bankkonsortiet bag Top-Toy, der driver 226 Fætter BR-butikker og 72 Toys 'R' Us-varehuse i Norden, har nemlig taget pant i aktiver for i alt 714 mio. kr., viser dokumenter fra Tinglysningsretten, som Børsen beskrev før jul.

Det betyder, at der efter alt at dømme bliver 0 kr. tilbage til leverandørerne. Derimod står Top-Toys fire bankforbindelser, Danske Bank, Nordea, Nykredit og Swedbank, til at få dækket en del af deres tab.

Det gør bankerne, fordi de 25. og 26. marts i år har lånt henholdsvis 514 mio. kr. og 256 mio. kr. til Top-Toy mod at få pant i en række aktiver, som bl.a. består af lagrene af legetøj.

30. november i år havde varelageret en værdi af 742 mio. kr., og heraf er det hele pantsat. Derudover har rekonstruktørerne tidligere vurderet, at varelagerets værdi i tilfælde af konkurs falder drastisk til 223 mio. kr., og gør det dermed usandsynligt, at leverandørerne ser nogen penge.

11 dage efter konkursen ønsker EQT fortsat ikke at stille op til telefoninterview, men kapitalfondens pressechef, Jessica Ölvestad, skriver i et skriftligt svar:

»Vi er naturligvis ikke glade for udviklingen, men EQT har gjort alt, hvad der var muligt for at støtte Top-Toy. Vi har skudt ny kapital ind flere gange, investeret i nye systemer og udstyr, og vi har sat en meget kompetent ledelse ind. Men på trods af det hårde arbejde lykkedes vi ikke.«