Storbanker havde kunder med forbindelse til Mossack Fonseca

På en høring fortalte både Jyske Bank og Danske Bank, at man tidligere har haft nogle få kunder med tilknytning til skattelyselskabet Mossack Fonseca. Bankerne afviser dog, at skatteunddragelse finder sted i dag.

Høring om skattely med fokus på Mossack Fonseca i Panama. På billedet (fra venstre) Chefjurist Flemming Stig Pristed fra Danske Bank og Direktør Jens Lauritzen fra Jyske Bank Private Banking. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev taget stor afstand fra medvirken til skatteunddragelse og brug af skattely, da de tre storbanker Nordea, Jyske Bank og Danske Bank skulle forklare sig over Folketingets Skatteudvalg i sagen om den omfattende læk fra Panama-selskabet Mossack Fonseca.

Selv om Danske Bank erkendte at have haft syv kunder, der har haft tilknytning til Mossack Fonseca, afviste man totalt brugen af offshore-selskaber til at lave skattely. Kunderne var alle folk, der kom til Danske Bank med Mossack Fonseca-tilknytning i forvejen.

»Vi kigger på, om vi får tilstrækkelig dokumentation for, om der er reelle kommercielle formål med at have et selskab hvis ikke, der er det, så er vi ikke med,« siger chefjurist Flemming Stig Pristed fra Danske Bank.

Også Jyske Banks direktør i deres Private Banking-afdeling Jens Lauritzen gentog, at man har haft nogle kunder med tilknytning til Mossack Fonseca, fordi man overtog Sparekassen Lolland i 2013.

»Jyske Bank har ikke eller har aldrig haft et samarbejde til Mossack Fonseca eller henvist til kunder til selskabet. Vi har dog haft seks kunder, da vi overtager Sparekassen Lolland. I dag er der ingen relation til Mossack Fonseca. Vi har dog 11 selskaber i Panama, og de her selskaber er selvfølgelig lovlige,« siger han.

Efter overtagelsen lukkede Jyske Bank ned for de pågældende kunder - den sidste i 2014.

Også Nordea-direktør Torben Laustsens deltog i høringen, hvor han beklagede, at Nordea ikke har været hurtigere til at indføre den fornødne kontrol med skatteunddragelse.

»Den rapportering, vi kender herhjemme, hvor bankerne indberetter renteafkast, pensions- og ejerforhold, var der ikke til bankernes udenlandske aktiviteter,« siger Torben Laustsen og slår fast, at der ikke var tale om en dårlig undskyldning.

»Jeg vil ikke forsvare det, men det var ikke et krav til bankerne, at de sikrede, at kunderne betalte den skat, de skulle. Det krav er først kommet de senere år,« siger Torben Laustsen.

I Danmark har den opsigtsvækkende sag om brug af skattely vakt stor forargelse. Blandt andet fordi Danmark i forvejen har aftaler med andre lande om at undgå, at folk undgår at betale den skat, de er forpligtet til.

Den store læk fra advokatfirmaet Mossack Fonseca har ikke kun ramt avisforsiderne herhjemme, men skabt et international ramaskrig, fordi den formodede skatteunddragelse trækker tråde til en række statsledere som Vladirmir Putin, feterede sportsstjerner som FC Barcelonas tryllekunstner Lionel Messi. Tidligere fik oplysninger i de 11,5 millioner lækkede dokumenter den nu forhenværende islandske statsminister Sigmundur Gunnlaugsson til at gå af.

Kernen i sagen har været oprettelsen af såkaldte offshoreselskaber, hvor der oprettes et firma i Panama, der skal skærme en person af for skat i for eksempel Danmark. For at selskabets pengekasse ikke kan kobles til den, der ønsker at undgå at betale skat, bliver der indsat en ledelse i selskabet, men pengene tilkommer dog stadig den, der med et dokument i hånden har »råderet« over midlerne med en såkaldt »power of attorney«.