Storbanker erobrer nye EU-lande

Europæiske storbanker har sat sig tungt på banksektoren i de nye EU-lande.

Banksektoren i de nye EU-lande er domineret af udenlandsk ejerskab. 77 pct. af bankvirksomheden i de 12 lande er på udenlandske hænder.

Det viser en undersøgelse, som den slovenske bankforening lagde frem før jul, skriver norske Aftenposten.

Inden for eurozonen som er kernen af EU-landene, er det udenlandske ejerskab i bankerne i gennemsnit på 25 pct.

"Bankmarkedet i de nye EU-lande kendetegnes i dag af, at det domineres af nogle få stærke udenlandske banker, som ser på regionen som et andet hjemmemarked for vækst," skriver Fabio Mucci og Deborah Revoltella i rapporten.

De to forfattere til rapporten er økonomer i UniCredit.

Otte store banker kontrollerer 45 pct. af markedet i de 12 nye EU-lande. Det drejer sig primært om østrigske, tyske og italienske storbanker. Det er også de tre EU-lande, som traditionelt har haft stor handel med de tidligere øststater.

Slovenien, det første af de nye medlemslande som indførte euroen, er det land, som har den største nationale kontrol over banksektoren. Årsagen er enkel - den slovenske stat har sikret sig vigtige kontrolposter og sidder på 19 pct. af landets totale bankesktor.

Situationen i Slovenien står i stor kontrast til Estland og Slovakiet, som er blandt de lande med den højeste andel af udenlandsk ejerskab. Over 90 pct. af de to landes banksektor domineres af udlændinge.

Hvis man ser på de 'gamle' EU-lande - dem der var medlemmer før 2004 - varierer det udenlandske ejerskab mellem fem og 20 pct. i Norden og Benelux-landene.

Økonomerne konstaterer i rapporten, at de udenlandske banker har haft stor betydning for udviklingen af økonomien i de nye EU-lande. Det gælder ikke mindst det tempo, det er sket med. Årsagen er, at bankerne har leveret kapital og teknologi - og hjulpet til at modernisere banksektoren i disse lande.